Piše i fotografira: Maja Blažun, 4.WD

Današnjim užurbanim načinom života i čestim društvenim, političkim i gospodarskim promjenama uvelike je narušeno mentalno zdravlje pojedinaca. Čak i ako ne patimo od psihičkih poremećaja, nerijetko je stres nešto što svi susrećemo u svakodnevnom životu i što dugoročno može naštetiti našem zdravlju i umanjiti kvalitetu našeg života. Iz tog je razloga ove godine odabrana tema broja – mentalno zdravlje mladih. Svi odrasli kažu: – Najljepše je ovo doba kada ste učenici. Slušajući to, ponekad se pitam što može biti lijepo u pisanju domaćih zadaća, učenju za pisane provjere ili samoizolacijama i nemogućnosti druženja s prijateljima i bližnjima. I mi mladi imamo svoje brige i emocije i želimo da nas se čuje!

U tom je kontekstu nastala i serija crno-bijelih portreta u kojima je cilj bio dokumentirati razna ljudska stanja i prikazati razne emocije. Naglasak je bio na očima modela jer, kako nerijetko kažu, oči su ogledalo duše, a iz njih možemo iščitati većinu emocija. Također, u ovim je portretima prisutna i naglašenost usana, posebice zato što u današnje vrijeme nemamo prilike vidjeti iskrene osmijehe naših kolega, prodavača u trgovini i slično jer su skriveni maskama. Nadalje, fotografije su crno-bijele kako boje ne bi preusmjeravale pozornost na druge elemente i kako bi promatrač prvo uočio ekspresiju lica modela, a dojam je pojačan i dramatičnim odnosom svjetla i sjene.

Kad fotografirate ljude u boji, fotografirate im odjeću. Ali kad fotografirate ljude crno-bijelo, fotografirate njihove duše!

Ted Grant

Prethodni članakMortal Kombat Legends: Battle of the Realms
Sljedeći članakIntervju: Fitness i mentalno zdravlje

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.