Zašto pisati o pravima žena?

Iako je situacija po pitanju ravnopravnosti žena puno bolja nego što je bila u dalekoj povijesti, žene se još uvijek suočavaju s izazovima i njihova borba nije završena.

Pisanje o ravnopravnosti žena pomaže u osvještavanju javnosti o pitanjima koja se tiču žena i njihove pozicije u društvu. To uključuje pitanja kao što su plaća, odabir zanimanja, pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, nasilje nad ženama i druge oblike diskriminacije. Kroz pisanje o tim temama, možemo podići svijest i poboljšati razumijevanje važnosti ravnopravnosti žena u našem društvu.

Nadalje, pisanje o ravnopravnosti žena pomaže u borbi protiv nejednakosti. Kada pišemo o problemima koji pogađaju žene, mi možemo utjecati na društvenu i političku promjenu. Pisanje o ženskim pravima može pomoći u stvaranju zakonodavnog okvira koji će osigurati ravnopravnost žena u svim područjima života.

U konačnici, pisanje o ravnopravnosti žena važno je jer pomaže u stvaranju boljeg svijeta za sve. Kada žene imaju jednake mogućnosti i prava kao i muškarci, to poboljšava živote žena, muškaraca i djece  te dovodi do pravednijeg i humanijeg društva. Iz tog razloga, u ovoj temi broja smo se posvetili nekim temama koje nas mogu motivirati ili potaknuti na razmišljanje.

 

U okviru teme broja pročitajte:

Odnos prema ženama u povijesti i danas

Piše: Matija Ptujec, 3. WD; Ilustrira: Lorena Mihaljević, 2. WD

Kada govorimo općenito o jednakostima, gotovo se uvijek asociramo na odnose između muškaraca i žena. Višestoljetna diskriminacija žena i danas je jedna od aktualnih tema koja stvara podijeljena mišljenja kod ljudi.

Pročitajte više…

Rodni stereotipi i njihov utjecaj na žene u društvu

Piše: Matija Ptujec, 3. WD; Ilustrira: Patrick Grgić, 2. WD

Rodni stereotipi su predodređene ideje o osobinama, ulogama i sposobnostima žena i muškaraca koje su kulturno usađene u društvu. One su raširene i utječu na percepciju žena u društvu, stvarajući nejednakost i ograničavajući njihove mogućnosti.

Pročitajte više…

 

Dora Maar – muza ili umjetnica?

Piše: Ana Šimunić, 3.WD; Foto: Dora Maar, The Years Lie In Wait 1935. The William Talbott Hillman Collection © ADAGP, Paris and DACS, London 2019.

Dora Maar, pravim imenom Henriette Theodora Marković, bila je francuska slikarica, fotografkinja i pjesnikinja hrvatskog porijekla te poznata Picassova muza koju je naslikao na mnogim portretima tijekom njihove ljubavne veze u 30-tim godinama.

Pročitajte više…

 

Artemisia Gentileschi – uspon u patrijarhalnom društvu

Piše: Ana Šimunić; Djelo: Judita ubija Holoferna, 1614. – 20., Galerija Uffizi, Firenca. [detalj]
Artemisia Gentileschi (8. srpnja 1593.) je talijanska barokna slikarica, a bila je prva značajna slikarica u europskom slikarstvu. U vremenu kada su žene bile teško prihvaćene kao slikarice, ona je bila prva koja je slikala povijesne i religijske teme, što je do tada smatrano nemoguće za jednu ženu.

Pročitajte više…

Postoje li muška i ženska zanimanja?

Piše: Matija Ptujec; Izvor fotografije: pixabay.com

Iako svi potvrđujemo to da žene imaju ista prava kao i muškarci, danas se pojavljuju neke podjele u društvu koje upućuju na suprotno. Jedna od takvih podjela koja odvaja muškarce i žene jest podjela društva na muška i ženska zanimanja koja se podučavaju tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Pročitajte više…

Odnos muškaraca i žena u reinterpretacijama renesansnih djela

Piše i ilustrira: Patrick Grgić, 2.WD

Odnos muškaraca i žena u renesansnim slikama može se vidjeti kroz različite teme i motive koji su prikazani na tim slikama. U ranijim renesansnim slikama, koje su se pojavile u 15. stoljeću, često su prikazivani religiozni i mitološki motivi u kojima su muškarci i žene nerijetko bili prikazivani u odvojenim scenama.

Pročitajte više…

Žene i automobilska industrija

Piše i ilustrira (Canva): Dijana Petrač, 3.WD

Jedno od najvažnijih prijevoznih sredstva su automobili. Bilo da se radi o odlasku u trgovinu, školu ili na posao, oni nam omogućuju brži pristup s jednog odredišta na drugo. Danas u razvijenim zemljama možemo vidjeti da se automobili jednako upotrebljavaju i kod muškaraca i kod žena. Iako se smatra da muškarci imaju veći interes i znanje o automobilima, to nije u uvijek istina.

Pročitajte više…

Kada djevojka voli tipično muške stvari…

Piše: Dijana Petrač, 3. WD (vlastita grafika)

General Motors Corporation, poznatiji i kao GM, američki je automobilistički koncern. Osnovan je 1908. godine gdje je odmah na početku stekao vlasništvo nad markama Buick i Oldsmobile. Danas su General Motors najveći svjetski proizvođači motornih vozila. Godine 2019., dogodio se zanimljiv slučaj, gdje su nakon odlaska u mirovinu dvaju članova Upravnog odbora počele vladati žene.

Pročitajte više…

Online nasilje nad ženama

Povodom obilježavanja Sigurnijeg dana interneta, učenici 3. GTP razreda na nastavi Grafičkog dizajna pod mentorstvom nastavnice Jelene Klasić Ožvatić, istražili su, analizirali i vizualno oblikovali oglase vezane uz problem online nasilja prema ženama.

Pročitajte više…

Nameće li društvo ženama zadatke kao Baba Jaga Vasilisi?

Piše: Sara Pavlović, 4.WD; Ilustrira: Lorena Mihaljević, 2.WD

Žene su važna komponenta društva i imaju važnu ulogu u razvoju i prosperitetu društva. Međutim, društvo često nameće ženama različite vrste zadataka koji se odnose na njihovu ulogu u društvu i njihov izgled, ali nameću li zadatke kao Baba Jaga Vasilisi?

Pročitajte više…

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – žene i njihova nezaboravljena djela

Svake godine 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili da se taj dan sjetimo svih žrtava holokausta jer je 1945. godine na taj dan vojska SSSR–a ušla u najveći njemački koncentracijski logor Auschwitz i oslobodila tamošnje zatvorenike/ice.

Pročitajte više…

Prethodni članakKoncerti za zaljubljene – Valentinovo u ŠUDIGU!
Sljedeći članakŽupanijsko natjecanje iz informatike

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.