Piše: Sara Pavlović, 4.WD; Ilustrira: Lorena Mihaljević, 2.WD

Žene su važna komponenta društva i imaju važnu ulogu u razvoju i prosperitetu društva. Međutim, društvo često nameće ženama različite vrste zadataka koji se odnose na njihovu ulogu u društvu i njihov izgled, ali nameću li zadatke kao Baba Jaga Vasilisi?

Baba Jaga je narodna figura iz ruskog folklora. Ona je prikazana kao starica koja živi u drveću, u kolibi. Smatra se simbolom magije i čarobnog svijeta, vodičem u svijetu snova i imaginacije. Često je prikazana kao zlobna i okrutna, ponekad se pojavljuje kao neprijatelj u bajkama i narodnim pričama. Međutim, ona također može biti prikazana kao mudra i korisna, pomažući junacima u njihovim avanturama. Također, poznata je po svojim čudnim sposobnostima, uključujući sposobnost letenja, pretvaranja u životinje, i kontrolu vremena. Baba Jaga se pojavljuje u mnogim narodnim pričama i bajkama iz različitih kultura, kao u djelu “Vasilisa the Beautiful”. Vasilisa je kći bogatog trgovca koji umire, a njegova žena se uda za čovjeka koji ima četiri kćeri. Novi očuh Vasilisine majke mrzi Vasilisu i daje joj teške zadatke kako bi je se riješio. Baba Jaga se pojavljuje u priči kao vještica koja se često pojavljuje u snovima Vasilise. Baba Jaga daje Vasilisi svijeću koja će joj pomoći u njenim zadatcima i upućuje ju na putovanje kroz nepoznato, gdje će se suočiti sa svojim strahovima i naučiti mudrosti. Zadaci koje Vasilisa mora obaviti su različiti i imaju za cilj da je provjere u vještinama i hrabrosti. Neki od njih su: donijeti vodu iz dubokog bunara u dvorištu, donijeti vatru iz kamena koji je u krateru vulkana, donijeti zlatno jaje iz gnijezda zlatnog jastreba, donijeti zlatnu nit iz kuće u kojoj žive lešinari. Priča se završava time da Vasilisa uspješno obavlja sve zadatke i postaje mudra i hrabra žena.

Ova priča se često tumači kao metafora za duhovnu evoluciju i transformaciju, kao i za putovanje kroz nepoznato koje svaka osoba mora proći kako bi rasla i evoluirala. U povijesti žene su se borile protiv diskriminacije i nejednakosti kroz pokrete za prava žena kako bi „evoluirale“ ; dobile pravo glasa.

U povijesti žene nisu kao Vasilisa morale donijeti kamen iz vulkana, ali su se okupljale i prosvjedovale u javnosti kako bi pokazale da postoji potreba za promjenom. Kandidirale su se za političke pozicije, što je pokazalo da su sposobne i da zaslužuju pravo glasa. Od žena se oduvijek očekivalo da budu emocionalno stabilne, da se ne žale, da se ne ljute i da se ne bore za svoja prava. Također, smatralo se da žene budu glavni skrbnici za djecu i kućanstvo, čak i ako rade puno radno vrijeme, a na poslu su susretale diskriminaciju koja im je otežavala napredovanje. Ovi zadaci i očekivanja često se prenose kroz društvene norme i stereotipe, a žene se često osjećaju pod pritiskom da ih ispune. Nadalje, u današnje vrijeme raznih influencera postoje i profili “savršenih” žena koje objavljuju fotografije uvijek urednog doma, koje su ujedno majke, ali imaju i karijeru. Naravno, iz perspektive prosječne žene, takve objave mogu izazvati osjećaj manje vrijednosti. Međutim, žene trebaju biti svjesne ovih pritisaka, razlikovati stvarni život od onoga što nam je prikazano na društvenim mrežama i u medijima te naučiti se boriti protiv toga, kako bi se osjećale slobodnije i zadovoljnije u svom životu.

Unatoč napretku u posljednjih nekoliko desetljeća, još uvijek je daleki put do potpune jednakosti spolova. Potrebno je nastaviti raditi na promicanju ravnopravnosti i osnaživanju žena kako bi se osigurala bolja budućnost za sve.

Prethodni članakNoć muzeja, 2023.
Sljedeći članakNaši kreativni medijski tehničari

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.