Piše: Matija Ptujec, 3. WD; Ilustrira: Lorena Mihaljević, 2. WD

Kada govorimo općenito o jednakostima, gotovo se uvijek asociramo na odnose između muškaraca i žena. Višestoljetna diskriminacija žena i danas je jedna od aktualnih tema koja stvara podijeljena mišljenja kod ljudi. Uostalom, znamo i upoznati smo s time da se ovih dana teži jednakosti u svemu pa tako i kod odnosa muškaraca i žena u društvenom i političkom svijetu. Međutim, je li oduvijek bilo tako? Ne. Naravno, vremena se mijenjaju, a s njima i utjecaj žena koji je kroz povijest doista ojačao.

Žene su danas uistinu slobodnije, nego što su to bile u prošlosti. Naime, sve do početka jačanja utjecaja žena u svijetu, muškarci su bili ti koji pisali povijest i koji su imali sva prava djelovanjem širom svijeta. Dok su se žene smatrale podređene muškarcima te su morale poštivati uvjete koji su im bili zadani. Naime, u srednjem su vijeku žene bile u vrlo lošem položaju, ponajviše zbog toga što je ženama bila zabranjena bilo kakva društvena prisutnost ili obrazovanje jer bi u suprotnom za to bile osuđene. Jedino za što su žene bile odgovorne jest briga za djecu i kućanstvo bez ikakvih prava koja bi im omogućavala neke slobode. Međutim, nepoštivanje ženskih prava nije bila jedina stvar koja je utjecala na položaj žena i njihov budući utjecaj. Naime, pojavljuju se i razne teorije koje su dodatno pogoršale cjelokupni pogled na žene. To su, dakle, teorije o vješticama koje se pojavljuju upravo u srednjem vijeku. Smatra se da su vještice žene koje su vješte s ljudima i, naravno, u izradi različitih prirodnih napitaka koji su se onda mogli upotrebljavati u dobre, ali i zle svrhe. Prema tome, kasnije dolazi i do uznemirujućih postupaka kao što su spaljivanje vještica ili njihovi progoni. Ali, da bismo razumjeli zašto je do toga dolazilo, moramo spomenuti i perspektivu muškaraca u tim trenucima. Kao što smo već spomenuli, vještice su bile upoznate s prirodnim lijekovima ali i otrovima te je njihovo znanje sigurno bilo mnogo veće od muškaraca u to vrijeme. Također, vjerovalo se da imaju utjecaj u izazivanju pobačaja što je dodatno zabrinjavalo muškarce. Prema tome, muškarci su na žene gledali kao na prijetnju koja bi umanjila njihov utjecaj ili ga čak preuzela. Naravno, muškarcima to nije bilo u interesu te su iz tog razloga i počeli masovni progoni ali i ubojstva žena za koje se smatralo da su sposobne čarati. Međutim, s vremenom se takav pogled na žene promijenio zbog velikog razvoja društva u kojem dolazi do saznanja da su žene zaslužne za opstanak ljudske vrste. Od tada, pa sve do danas, počinju se pojavljivati razni pokreti koji bi omogućili ženama ista prava koja imaju i muškarci. Jedan takav pokret djelovao je u Velikoj Britaniji početkom 20. stoljeća pod nazivom sufražetkinje koji se kasnije proširio i po ostalim zemljama širom svijeta. Naime, sufražetkinje su se borile upravo za pravo glasa među ženama koje su kasnije i dobile. Postojalo je mnogo pokreta koji su imali isti cilj, izjednačiti žene s muškarcima te im omogućiti neometano sudjelovanje u društvu. I tako se s vremenom promijenio cjelokupni pogled na žene i njihov položaj.

Danas su žene u većini slučajeva slobodne i same donose odluke za sebe te imaju mnoga prava koja su im u prošlosti bila uskraćena. Također, sudjeluju u političkom svijetu te su u razvijenim zemljama, po definiciji, ravnopravne muškarcima. Sve u svemu, smatram da žene kroz povijest nisu imale nimalo lak položaj te da je on bio konstantno pod tuđim utjecajem. Iako je i danas upitno imaju li zapravo sve žene u svijetu pravo za slobodan utjecaj, svakako je puno bolji nego što je to bio. Smatram da je za dobru ravnotežu u svijetu utjecaj muškaraca jednako važan kao i utjecaj žena.

Prethodni članakProjekt “Bez promila”
Sljedeći članakMreža čitanja

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.