Venecijanski bijenale ima tradiciju dužu od 120 godina i jedna je od najprestižnijih kulturnih institucija na svijetu. Osnovan je 1895. godine kada je organizirana prva izložba likovne umjetnosti. Tijekom prve polovice 20. stoljeća pokrenuti su festivali i u drugim područjima umjetnosti – glazbenoj, filmskoj i kazališnoj. Godine 1980. održana je prva međunarodna izložba arhitekture, a 1999. na bijenalu je debitirao ples.

U skladu s time u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok već se dugi niz godina njeguje tradicija organiziranja terenske nastave na umjetničkom bijenalu koji obuhvaća slikarstvo, fotografiju, performans, instalacije, kiparstvo i slično te se izmjenjuje svake dvije godine s izložbom arhitekture. Tema ovogodišnjeg bijenala bila je May you live in interesting times. Iako je izložba organizirana u različitim dijelovima Venecije, najveća je i najznačajnija koncentracija na dva mjesta – u Giardiniju te Arsenalu.

Ove smo godine na bijenalu bili u petak 22. studenoga, samo dva dana prije njegova zatvaranja (otvorenje je bilo u svibnju). Imali smo dosta sreće s vremenskim prilikama s obzirom da su u ovom dijelu godine u Veneciji visoke plime, a samo tjedan dana prije dogodila se jedna od najviših u posljednjih šezdesetak godina koja je poplavila ovaj grad do te mjere da se njime nekoliko dana nije moglo kretati. Osim nekoliko lokvica na Trgu sv. Marka gotovo da se nisu vidjele posljedice ove nepogode pa smo uživali u ljepotama venecijanskih ulica, trgova, mostova i kanala koje smo upoznavali po dolasku ovamo. Nakon toga uputili smo se u Giardini gdje je izložba podijeljena u paviljone od kojih većina ima nacionalni predznak poput njemačkog, španjolskog, američkog, izraelskog, ruskog i ostalih, a potom i u Arsenal gdje su na jednom mjestu prikazani aktualni umjetnički trendovi u svijetu.

ŠUDIGOvci na bijenalu u Veneciji
Šudigovci na bijenalu u Veneciji / Google photos
Prethodni članakUčenička zadruga na državnoj smotri u Vinkovcima
Sljedeći članakUčenici u “kućnoj radinosti” izradili solarni kolektor

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.