Učeničke zadruge imaju važnu ulogu u životu i radu svake škole. One objedinjuju sekcije unutar škole u kojima se odvija marljiv i kreativan rad naših učenika. Zadruga Plavi trnac predstavlja svoje radove na natjecanjima, smotrama, a rado je viđen gost na raznim događanjima u gradu i županiji. Predstavlja se nizom učeničkih radova – torbica, košarica, jastuka, lančića, broševa, marama, grafika, keramičkih zdjelica, svijećnjaka…

Takvim asortimanom proizvoda se predstavila ove godine, u svibnju, na županijskoj smotri učeničkih zadruga u Radoboju, gdje je osvojila prvo mjesto i plasirala se na državnu smotru. Državne smotre održavaju se početkom listopada te je zadruga po drugi puta putovala u slavonsku ravnicu – u životopisne Vinkovce.

U velikoj dvorani Baruna Trenka zadruga je uredila svoj izložbeni, a ujedno i prodajni prostor. Dva dana su učenici Patricia Pripeljaš i Dominiko Kobelščak sa svojom voditeljicom Ivankom Jagečić prezentirali rad zadruge – izradu košarica i torbica tehnikom kukičanja. Posjetitelji su se okupljali oko štanda i hvalili vrijedan rad učenika, a neki su se i sami okušali u kukičanju.

Sve se to odvijalo u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva (HUUZ). Komisije su obilazile zadruge i procjenjivale njihov rad, razgovarale s učenicima i voditeljima te ih savjetovale oko daljnjeg poslovanja. HUUZ je u suradnji sa školom domaćinom organizirao niz radionica u koje su se po izboru uključivali sudionici pa tako i naši učenici. Organiziran je i obilazak grada te Gradskog muzeja u kojem se čuva poznati vinkovački orion.

“Ovogodišnja državna smotra ostat će nam svima u lijepom sjećanju te ćemo se potruditi da idemo i na sljedeću smotru. To znači da i dalje trebamo biti kreativni i vrijedni u našem stvaralaštvu”, poručuju školski zadrugari.

Napisala: Ivanka Jagečić, voditeljica učeničke zadruge

Prethodni članakLiterarni ogledi: Da mogu biti…
Sljedeći članakLa biennale di Venezia
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.