U okviru projekta Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti održala se praktična radionice izrade solarnih kolektora, na kojoj su učenici uz pomoć stručne osobe izgradili solarni kolektor za zagrijavanje vode. Radionica se održala u subotu, 30. studenoga, a na njoj su sudjelovali i naši učenici Klaudia Rihtar, Marta Zajec i Karla Draganić iz 2. DI razreda uz pratnju prof. Dee Kovačević.

Solarni kolektor je relativno jednostavna tehnologija kojom se koristi solarna energija za zagrijavanje vode i jednostavne primjene u kućanstvu. Učenici su naučili kako funkcionira tehnologija, ali i kako se u kućnoj radinosti takav sustav može izgraditi. Nakon što su  izradili kolektor, spojili su ga na mali sustav cijevi i pumpe s vodom te su pritom termalnom kamerom promatrati kako se voda zagrijava. Cilj ove radionice bio je približiti učenicima koliko je solarna tehnologija lako dostupna, jednostavna i bezopasna te da se i vrlo jednostavnim metodama puno može napraviti za održivost.

Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti je projekt koji Zelena akcija provodi u partnerstvu s Klasičnom gimnazijom Zagreb, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te Udrugom bivših učenika ŠPUD-a (UBU) i Udruženjem za razvoj kulture URK poznatijem kao Močvara, s kojima će se tijekom dvije godine zajedno razvijati kreativne i praktične vizije održivosti. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor fotografija: Zelena akcija

Prethodni članakLa biennale di Venezia
Sljedeći članakGlas šudigovaca, studeni 2019.
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.