Šudigovci su i ove godine (18. listopada) obilježili svjetski Dan kravate. Modni hit je krenuo od hrvatskih vojnika koji su u 17. stoljeću nosili laneni povez oko vrata. Takav modni dodatak neobično se svidio francuskom kralju Luju XIV., koji je bio izrazito tašt i modno osviješten. Kralj Sunce, kako su ga zvali, uposlio je vlastitog kravatara, tj. osobu koja mu je svakog dana dostavljala nekoliko kravata. Kralj bi odabrao jednu od fine čipke ili svilenog muslina u skladu sa svojim trenutnim raspoloženjem.

Ove godine, glavne kravatarke ŠUDIGO-u su Valentina Šenator i Gabrijela Daćnik, učenice dizajna odjeće koje su oblikovale kravate tehnikom termofiksiranja. Kao osnovni oblikovni materijal reciklirale su ambalažnu najlon foliju.

Kravata kao modni dodatak dio je hrvatske kulturne baštine. Sukladno tome školski prostor uređen je u znaku tog modnog dodatka. Izložbeni eksponati – likovni i dizajnerski produkti – uradci su učenika trećeg i četvrtog razreda dizajna. Učenici i profesori pozvani su da četvrtak i petak i sami ukomponiraju kravatu u svoju odjevnu kombinaciju. Bio je to stilski i vizualno uljepšan dan.

Snimio: Branko Barlović

Prethodni članakKrešimir Varga među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika
Sljedeći članak“Međuljudski šum” na Festivalu medijske pismenosti
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.