Suradnjom i dogovorom Direktora Regeneracije i Regalerije Anđelka Švaljeka i ravnateljice Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božice Šarić, a uz podršku osnivača KZŽ i Grada Zaboka ostvaren je zanimljiv projekt-izložba pod nazivom: 55. godina proizvodnje tepiha u Zaboku. Izložba je realizirana u sklopu projekta Industrijska i kulturna baština Zaboka. Otvorena je u 7.5.2022. u vanjskom prostoru, na trgu, između škole i reGalerije.

Projektom je ostvarena odlična suradnja s reGalerijom, a radovi učenika i fotografska vremenska lenta povijesti proizvodnje tepiha obogatila je sadržajno i vizualno spomenuti trg. Projekt je koncipiran idejom povezivanja kreativnosti učenika škole koji se obrazuju u području likovne umjetnosti i dizajna kroz prizmu kulturnog nasljeđa Zaboka koji je ostvaren kao bogata baština suradnje tvornice umjetnika i dizajnera kroz izradu tepiha. Na 5 izložbenih kubusa nalazi se 12 fotografija koje dokumentiraju suradnju tvornice i renomiranih umjetnika kroz proteklih 55 godina i 8 likovnih rješenja učenika škole inspiriranih upravom tim umjetnicima u obliku omaža, a istovremeno i pogleda u budućnost kroz vlastita likovna promišljanja o dizajnu nekih budućih tepiha. Učenici su inspirirani djelima Ede Murtića, Ferdinanda Kulmera, Jagode Buić, Nikole Đureka i drugih izradili likovne radove koji su potom dobili i treću dimenziju u obliku malih segemenata tepiha izrađenih u reGaleriji. Zanimljiva je i činjenica da su dizajnerice Helena Bacinger Škrlec i Karmen Kušan bivše učenice naše škole. Vuneni segmenti aplicirani na učenička likovnih rješenja zajedno čine vizualno taktilnu cjelinu doživljaja likovnog djela.

Projekt su u likovno oblikovnom dijelu realizirale profesorice Anuška Alfirević, Nikolina Ptičar, Carmen Bačura Potočić i Aleksandra Mašić Tumpa s učenicima 2.D razreda. Za tehničku realizaciju, ispis velikog formata (200x150cm) i aplikaciju na aluminijske kompozitne ploče, pobrinuo se Martin Horvat u školskoj tiskari. ReGalerija je ugostila učenike u svojim proizvodnim pogonima gdje su vidjeli i opipali kako se rade tepisi te saznali o bogatoj povijesti suradnje tvornice i umjetnika.

Prethodni članakSvečanost dodjele nagrada Europa u Školi
Sljedeći članakŠUDIGO osvojio 3.mjesto na državnom natjecanju LIK 2022

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.