Već tradicionalno krajem nastavne godine Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizira završnu izložbu kojom želi promovirati učeničke radove pojedinih sektora i zanimanja. Ove godine učenici i profesori programa web dizajner predstavili su se izložbom pod nazivom QRious? u Velikoj galeriji Grada Zaboka. Izložba je službeno otvorena 10. lipnja i trajat će sve do 10. srpnja. Ukoliko niste još posjetili izložbu postoji puno razloga da to učinite. Spoj je to dizajna, umjetnosti i novih tehnologija. Idealno za sve one koji žele vidjeti nešto više i drugačije. Za potpuni doživljaj izložbe potreban je pametni mobilni uređaj koji ima instaliranu aplikaciju za učitavanje QR koda, a u Galeriji je dostupan besplatan bežični internet.

Na ovoj interaktivnoj izložbi s elementima proširene stvarnosti predstavljeno je ukupno 50 radova učenika trećih i četvrtih razreda web dizajna; od toga 25 radova nastalih na nastavnim satovima stručnih predmeta iz područja web dizajna kojima se pristupa preko QR kodova te još 25 web sjedišta predstavljenih u obliku interaktivne video prezentacije na otvorenju. Na otvorenju izložbe prisutnima su se obratili: voditeljica Galerije Bojana Birač, ravnateljica Božica Šarić, voditeljica aktiva za web dizajn Davorka Frgec-Vrančić i zamjenica zabočkog gradonačelnika Valentina Đurek, a izložbu je otvorila zamjenica župana Jasna Petek.

Izložbu su organizirali nastavnici stručnog aktiva za web dizajn Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok – voditeljica Davorka Frgec Vrančić, Nino Skozrit, Krešimir Varga, Borjan Komarica, Aleksandra Mašić Tumpa, Antonia Čačić i Nikola Sinković. O izložbi saznajte više na stranici qrious2019.sudigoz.hr.

Osvrt na izložbu “Qrious?”

Borjan Komarica, dipl. dizajner i profesor stručnih predmeta grafičkog dizajna i dizajna za web dao je kratak osvrt na izložbu QRious?.

Kako izložiti virtualne radove u stvarnome svijetu? To je bilo glavno pitanje koje se moralo postaviti po dobivanju zadatka organizacije i održavanja izložbe radova učenika odjela web-dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Ako ste željni znati odgovor na to pitanje (ili na bilo koje drugo pitanje), znači da ste znatiželjni ili radoznali. Znatiželja je kvaliteta koja se odnosi na radoznalo razmišljanje, kao što su isprobavanje, istraživanje i učenje, a to postaje očito već samim promatranjem ljudi i drugih životinja. Radoznalost je također usko povezana sa svim aspektima ljudskog razvoja i bilo kakav tehnološki, znanstveni ili društveno-kulturni napredak ne bi se dogodio bez ljudski urođene znatiželje.

Tako su i autori izložbe bili radoznali i odgovor se pojavio gotovo odmah, a glasio je: „Nikako. Ili nikako sa zadanim budžetom i vremenom u kojem se izložba mora postaviti.“ Međutim, takav odgovor nije dolazio u obzir, pa je tim krenuo tražiti neki bolji odgovor. I kako to obično biva, pravi odgovor nije došao iznenada, već kao izraz suradnje i timskog rada programera, dizajnera i umjetnica koji rade kao nastavnici u ŠUDIGO-u. I taj odgovor se sada može vidjeti u Velikoj galeriji Grada Zaboka, kao spoj estetskih umjetničkih poriva i praktičnosti inženjerskih rješenja te dizajnerskog umijeća da spoje jedno i drugo.

Prva stvarna izložba virtualnog prostora kojeg oblikuju web-dizajneri, programeri i developeri je istovremeno i posveta apstraktnoj umjetnosti, minimalizmu i pop-artu, a sam naziv izložbe posveta ingenioznosti inženjera koji su izmislili QR (quick response) barkod za brže čitanje većih količina informacija. Koncept naizgled jednakih prikaza s malim varijacijama je inspiriran Andy Warholom i njegovim djelom Marilyn Diptych (1962.), samo što je ovdje riječ o drugoj globalno prepoznatljivoj modernoj ikoni – QR kodu. Slično kao i diptih Marilyn Monroe, QR-kodovi kriju nešto puno kompleksnije i sadržajnije od samog isprinta na PVC-ploči. Ako ste znatiželjni doznati što, morate iskoristiti svoj pametni telefon i skenirati QR-kod. Budući da se znatiželjan na engleskom kaže curious (što se može napisati i kao QRious) iskorištena je i ta činjenica kako bi se posjetitelji izložbe mogli još više povezati s konceptom radoznalosti, isprobavanja i učenja novih stvari jer će morati biti radoznali kako bi provjerili što se krije iza svakog pojedinog izloženog QR-koda.

U tom smislu, treba citirati jednog od najvećih znanstvenika i prosvjetitelja 20. stoljeća Linusa Paulinga koji je rekao: „Zadovoljiti nečiju radoznalost jedan je od najvećih izvora sreće u životu.”

Snimili: Martin Horvat, Vito Vidović, 3.WD i Katarina Kovačević, 2.MT, naslovna fotografija: Vito Vidović, 3.WD

Prethodni članakIskustveno učenje – iz simulacije u stvarnost
Sljedeći članakZašto ubojice vole roman “Lovac u žitu”?
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.