Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije, koji se u Hrvatskoj i svijetu obilježava 16. studenoga, UNESCO je 1995. godine skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava. Ovoga dana, diljem svijeta provode se brojne rasprave usmjerene na to kako različiti oblici nepravde, rasizma, diskriminacije i netolerancije imaju negativan utjecaj na razvoj društva. Osim velikih i globalnih područja koja obilježavaju ovaj dan i ovaj problem, ne smijemo zaboraviti ni ona mala, svakodnevna okruženja u kojima se svakodnevno krše ljudska prava i ne poštuje različitost.

UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti ovako:

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu.

Učenici ŠUDIGO-a obilježili su ovaj dan izradom zida predrasuda i zida tolerancije, a koji su rezultat radionica s nastave Etike kroz protekli tjedan.

Prethodni članakU kiparskom studiju s Augustinčićem 2
Sljedeći članakeTwinning godišnja konferencija
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.