Dana 6. ožujka 2018. za učenike 1.gt, 2.g i 3.g razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizirana je terenska nastava u Zagreb. Stručnim posjetom smo obuhvatili tiskaru Grafički zavod Hrvatske, tvornicu papira PAN te izložbu Nikola Tesla – Mind from the future. Voditeljice su bile profesorice iz grafičke tehnologije i praktične nastave s tehnologijom zanimanja, prof. Rajka Strugar i prof. Tamara Očić-Balija, a za dokumentiranje posjeta fotoaparatom je bio zadužen Roberto Smuk.

Glavni dio terenske nastave smo odradili odmah na početku, ulaskom u tiskaru koja je prisutna u grafičkoj struci 143 godine. Sve promjene kroz povijest koje je tiskara napravila su bile vođene vjerom u moć slova na papiru te trajnom vrijednosti tiskanih proizvoda. Dočekao nas je gospodin Dean Žilić, koji nam je objasnio nastanak današnje tiskare GZH te njihovo ukupno poslovanje i uveo nas u strojni park. Na jednom mjestu, pod jednim krovom su učenici razgledali CTP uređaje za izradu offsetnih tiskovnih formi, višebojne strojeve za tisak iz arka, revijalne rotacije, doradne strojeve savijanja, sabiranja, šivanja knjižnog bloka, stroj za plastifikaciju, stroj za izradu korica tvrdog uveza, liniju za meki uvez knjiga te liniju za tvrdi uvez knjiga. Najveći dojam svakako ostavlja veličina proizvodnog pogona te sama veličina svih strojeva kojima raspolaže GZH. Učenicima prvog razreda grafičkih tehničara je bilo čudno što se na ulagaćem dijelu stroja nalazi rola papira čijom preradom u stroju na kraju izlaze gotovi katalozi ili što se u liniju za meki uvez posebno ulažu na jednom dijelu korice, na drugom otisnuti savijeni arci, a na izlazu iz stroja izlaze gotove knjige. Svuda oko nas po proizvodnji smo na paletama mogli vidjeti otisnute naklade koje su čekale svoj ulazak u doradni dio, gdje će dobiti svoj konačan izgled. Puni dojmova i novih saznanja smo se zahvalili našem domaćinu te krenuli na novu destinaciju.

Tvornica papira PAN nam je isto priredila mnoštvo dojmova, ali i susret sa tamnom stranom proizvodnje. Naime, zatekli smo derutnu tvornicu koja stoji već mjesecima. Naš glavni cilj ulaska u PAN je bio vidjeti ogroman stroj koji se proteže od skladišnog dijela otpadnog papira preko odjela kuhanja papirne mase i beskonačnih sita do sušne sekcije i valjanja gotove papirne trake. Po izlasku iz PAN-a smo otišli na zasluženu pauzu za doručak, a potom smo posjetili izložbu Nikola Tesla – mind from the future.

Napisala: Tamara Očić-Balija, prof.

Prethodni članakErasmus+ dan u našoj školi
Sljedeći članakRadost slikanja uz glazbu u Lisinskom
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.