Ove godine su naši učenici bili sudionici 3. Milenijskog natjecanja kreativne industrije u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji.

Tri tima naših učenika natjecalo se u kategoriji Kreativni kalendar. Kategorija je usmjerena nastavnicima i učenicima svih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj i šire. Natjecateljski timovi predlagali su rješenja u odabranoj temi (glagoljica, put svile ili mitologija) kroz jedan ili više sektora kreativne industrije.

Iako idejna rješenja naših timova nisu osvojila nagrade, gledamo ih iz sasvim drugog kuta.
Izuzetno smo ponosni na naše učenike koji su pokazali izvanrednu spretnost i kreativnost, volju, profesionalnost i znanje u vrlo kratkom vremenu. Prošli su kroz različita iskustva timskog rada – i pozitivna i negativna, naučili poštivati rokove, iskušali se u nekim novim i neistraženim područjima. U ovom članku vam predstavljamo radove učenika pod mentorstvom nastavnice Aleksandre Mašić Tumpe, a radovi su ostvareni i u suradnji s nastavnicima Nikolom Sinkovećem i Tamarom Očić-Balijom.

U nastavku prenosimo njihova iskustva i predstavljamo radove:

Prvi milenijski kalendar na glagoljici: GLABAK

Lorena Počekal, učenica 4.di razreda:

Zadanu kategoriju Kreativni kalendar odlučili smo odraditi kroz temu glagoljice. Kao inspiracija poslužila nam je dječja igračka – računaljka – abakus . Smatrali smo kako bi bilo zgodno imati kalendar i dječju igračku u jednom, jer bi uz nju djeca mogla razvijati kognitivne i motoričke sposobnosti a i naučiti glagoljicu.
Naš milenijski kalendar na glagoljici izrađen je od drva. Izradili smo ga onako kako najbolje znamo: voljom, energijom, jedinicama, deseticama, stoticama, tisućicama, pilama, bušilicama …. Preko skica, 3D printa, bušenja, brušenja, piljenja i crtanja pirografom, dobili smo željeni rezultat.
Iako naše idejno rješenje nažalost, nije među nagrađenima, volja, trud, rad i poneki stres se ipak isplatio.
Uložili smo toliko puno vremena u nekoliko malih komada drva i nismo samo napravili kalendar, već imamo i neka nova iskustva kojih ćemo se rado prisjetiti.

Autori: Lorena Počekal, 4.di i Dominiko Kobelščak 4.do

Planer MITOLOGIJA

Natali Gabud, učenica 3.do razreda:

Elena Martinčević, Maja Tomašković i ja smo sudjelovale u izradi Kreativnog kalendara – planera na temu staroslavenske mitologije.
Ovo nam je je bilo lijepo iskustvo jer sve tri volimo skicirati, izrađivati, crtati, istraživati i pisati… Elena je uživala u izradi platnenih korica jer već ima iskustva u oslikavanju tkanine. Oblikovala je različite simbole prema karakteristikama mitoloških bića, od kojih svaki predstavlja jedan mjesec u godini.
Maja je organizirala unutrašnjost planera na način kako oblikuje svoj osobni notes i vodi svakodnevne bilješke. Poigrala se rasporedom kućica za tekst, bojama te čak i napravila font prema svom rukopisu kojim su ispisani citati u notesu.
Ja sam osmišljavala citate jer volim pisati i mislim da su ispali odlični.
Najstresniji dio je bio prezentiranje našeg idejnog rješenja preko ZOOM-a, ali smo i to odlično odradile s osmjehom na licu.
Sve tri se možemo složiti da je ovo bilo jedno novo, stresno, kreativno i zanimljivo iskustvo.

Autorice: Natali Gabud 3.do, Elena Martinčević 3.do i Maja Tomašković 3.di

Čestitamo našoj mentorici, učenicima i suradnicima na sudjelovanju u natjecanju! Iznimno smo ponosni na njihove radove!

Prethodni članakMoj djed u Vukovaru
Sljedeći članakPredstavljamo još jedan tim koji je sudjelovao na 3. Milenijskom natjecanju!

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.