Kravatu smatramo izvorno hrvatskim nacionalnim simbolom. Hrvatski vojnici nosili su je kao povez oko vrata prije više stotina godina. Evo kako je nastala kravata. Početkom 17. st. nekoliko tisuća vojnika i vitezova stiglo je u Pariz kao podrška francuskom kralju Luju XIII. Među njima su bili i hrvatski vojnici predvođeni banom. Nosili su tradicionalne odore i vezene marame oko vrata načinjene od različitih materijala. Od grubih tkanina nosili su obični vojnici, a od finih pamučnih i svilenih nosili su časnici. Taj hrvatski elegantni stil silno se dopao francuskom dvoru i plemstvu. Kravata je ubrzo postala modni standard i znak kulture i otmjenosti. Tako je to ostalo i do današnjih dana kad kravatu najviše nosimo u najsvečanijim prilikama. Najpopularniji način kako vezati kravatu su običan čvor, dvostruki čvor, mali čvor, klasični čvor, windsor itd.

Treći razred dizajna odjeće iskrojio je i oblikovao kravate od satena koji izgledom imitira teksturu svile. Varijacije su ostvarene različitim vezanjem čvorova. U oblikovanju čvorova i izložbenom postavu sudjelovale su učenice: Amalija Crneković, Ema Čengić, Lorena Horvatec, Petra Korać, Lucija Petrić i Sofya Vlasova.

Veliku jumbo kravatu od pak papira oblikovali su i oslikali učenici 4. razreda grafičkog dizajna. U čast ovog modnog dodatka i Dana kravate mini izložbu u prostoru škole su zajedno sa svojim učenicima pripremile profesorice Š. Zajec Stanić i A. Čačić.

Prethodni članakFantastične scene filmskog seta u ŠUDIGU
Sljedeći članakKIKI – Međunarodni festival dječjeg filma

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.