Piše: Tin Tkalčić, 3.WD

U četvrtak 13.10.2022. godine, učenici 3. i 4. WD razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok posjetili su KIKI festival u Zaboku. Na festivalu je bilo prikazano šest kratkih filmova različitih žanrova. Filmovi su veoma zanimljivi i svaki daje jednu važnu poruku gledaocima, a nakon svakog filma voditelj je postavljao pitanja i pokušao nas potaknuti na razmišljanje o filmovima i razumijevanje pouke.

Prvi film koji se prikazao zvao se A zatim se nešto promijenilo. Film je sniman u Australiji 2019. godine. To je igrani film koji govori o osmogodišnjem Louisu koji se budi misleći da je pred njim još jedan sasvim normalan dan u školi. No nešto se promijenilo. U filmu otkrivamo kako Louis pati od ahondroplazije – bolesti koja rezultira patuljastim rastom. Film prikazuje kako se glavni lik snalazi u svijetu koji nije prilagođen za njega. Drugi film je Temelji umjetnosti koji je sniman u Češkoj 2020. godine. To je igrani film u kojemu nema dijaloga ni monologa što ga veoma ističe od ostalih filmova s festivala. Film govori o Natalie koja sanja da postane umjetnica, no na tom putu je sputava zlobni učitelj likovne kulture i njegova crvena zviždaljka. Treći prikazani film se naziva Moja kosa, a snimljen je u Luxembourgu 2021. godine. Govori o trinaestogodišnjoj Oliviji i njenom iskustvu odrastanja kao dijete u obitelji različite rase, a kako bi se uklopila, željela je imati kosu kao i ostale cure u njezinoj školi. Četvrti film je La Bestia, a snimljen je u Francuskoj 2020. godine. Taj film je animirani. Govori o krijumčaru iz Meksika i djevojčici koji se nalaze na vrhu teretnog vlaka pod imenom La Bestia i njime ilegalno pokušavaju pobjeći u SAD. Ozljeda krijumčara dovodi do halucinacija i mijenjanja viđenja putovanja. Peti film je Bertha i Wolfram – snimljen u Belgiji 2020. godine koji govori o trinaestogodišnjoj djevojčici Berthi iz Belgije. Bertha ima jednog velikog negativca u svojem životu, a to je Wolframov sindrom što predstavlja bolest živaca, ali Bertha pronalazi tajno oružje: kreativnost. Dok slika, ona zamišlja svoj kist kao mač kojim se pažljivo koristi i tako drži svoju bolest pod kontrolom. Šesti film je opet animirani film pod imenom Utočište, snimljen u Češkoj 2020. godine. Film priča o spasiteljici koja govori o iskustvu s usvajanjem životinja s hendikepom. Priča o paraliziranom buldogu i uplašenoj mački kojoj su pronašli savršenog ljudskog prijatelja.

Nakon što smo pogledali filmove, bili smo oduševljeni tehnikama i kreativnošću autora. Filmovi su prikazivali različite teme, no bili smo dirnuti problematikom glavnih likova i poukama koje su nas potaknule na razmišljanje i veću empatiju prema drugim ljudima koji se bore s različitim problemima i prema napuštenim bolesnim životinjama koje nerijetko nitko ne želi udomiti. To je bilo jedno iznimno zanimljivo iskustvo koje bismo svakako željeli ponoviti i iduće godine!

Prethodni članakSvjetski dan kravate 18. listopada
Sljedeći članakZagorski modni vremeplov – 30 godina Tekstilne škole Zabok

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.