Dana 14.10.2022., obilježilo smo 30 godina od osnivanja Tekstilne škole Zabok – osamostaljenje škole koja je do 1992. godine pripadala Centru za odgoj i obrazovanje Sedam sekretara SKOJ-a Zabok. Taj iznimno važan jubilej, obilježili smo izložbom u suradnji s reGALERIJOM Zabok i Krapinsko-zagorskom županijom uz potporu grada Zaboka. Otvorenje izložbe je započelo glazbenom izvedbom Trio klarineta. Nakon otvorenja izložbe, uslijedila je revija na Trgu mladosti.

Projekt zagorski modni vremeplov prijavljen je i odobren u okviru Javnog poziva za predlaganje programa i projekata za program javnih potreba u kulturi KZŽ za 2022. Cilj projekta je upoznati, istražiti i razumjeti nasljeđe tekstilne i odjevne industrije na području KZŽ u kontekstu razumijevanja i očuvanja kulturnog identiteta i povijesnog značaja umjetnosti, dizajna i arhitekture koji su obilježili identitet našeg kraja. Na projektu su sudjelovali: Valentina Petric Klaužer – kao voditeljica projekta, Štefica Zajec Stanić, Ivanka Jagečić, Davorka Varžić, Borjan Komarica, Monika Šoštarić, Carmen Bačura Potočić, Anuška Alfirević i Andreja Hozmec te ravnateljica Božica Šarić.

Veseli nas podrška osnivača i suradnja s lokalnom zajednicom pa su tako događaj uveličali zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i strateške projekte i predsjednica odbora za kulturu grada Zaboka Valentina Đurek i Anđelo Švaljek (direktor Regeneracije).

Pokazatelj suradnje s lokalnom zajednicom jest i modna revija radova naših bivših i sadašnjih učenika. Revija je otvorena izlaskom naših modela u odjeći koja je inspirirana životom pračovjeka. Ta jednostavna i minimalistička odjeća je nastala u suradnji s Muzejom krapinskih neandertalaca. Posjetitelji revije su mogli vidjeti i modele inspirirane baroknom raskoši. Tkanine je poklonila tvrtka Kotka Krapina, a čipku Vis konfekcija. Nadalje, tvrtka Posteljina Škofina je svojom donacijom omogućila izradu otmjenih kreacija koje prezentiraju parišku modu. Također, s udrugom Stubička baština je ostvareno nekoliko projekata čije rezultate smo mogli vidjeti na reviji. Prezentirali smo i kolekciju svevremenskih bijelih košulja za koju možemo zahvaliti donaciji tvrtke Luxoria d.o.o. iz Donje Stubice. Nadalje, donacija Optane 22 nam je omogućila izradu jeans i keper modela od kojih smo prikazali dvije kreacije kao uvod u veliku izložbu koja nas očekuje iduće godine. Naravno, kronološki smo reviju zaključili avangardnim kreacijama koje su nastale uz podršku tvrtke Regeneracija d.o.o. i njihove reGALERIJE.

Osim učenika, voditeljica programa Monika Šoštarić je nosila model naše bivše učenice Vanje Landripet koji je inspiriran djelom slikara Ivana Rabuzina. Učenici kreatori koji su ove godine marljivo stvarali u našim kreativnim prostorima su Elena Martinčević, Natali Gabud, Laura Pihač, Dominiko Kobelščak, Sara Podgajski i Karla Stipeč, a mentorirale su ih nastavnice Štefica Zajec Stanić i Ivanka Jagečić, dok je scenski nastup osmislila nastavnica Davorka Varžić. Za šminku se je pobrinula učenica Jana Kapusta, dok su učenica Antonija Zović Maljković iz Srednje škole Oroslavje i frizerski salon Lectus Art zaslužni za predivne frizure.

Nadalje, reviju su upriličili naši bivši učenici koji su danas poznati umjetnici i dizajneri – Dominiko Kobelščak, Monika Hršak i Josipa Ščapec.

Za tehničku realizaciju su zaslužni učenici 4.MT razreda: Antonio Jakus, Fran Rubil i Leonardo Vulić.

Prethodni članakKIKI – Međunarodni festival dječjeg filma
Sljedeći članakNaši motivirani matematičari

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.