Na početku prvog razreda nastavnica Barbara Hanjilec upitala nas je želimo li sudjelovati u eTwinning projektu Sky(pe) is the limit u sklopu nastave engleskog jezika. Objasnila je što je eTwinning, što bismo trebali raditi i koje škole će sudjelovati. Glavna aktivnost bio je razgovor na engleskom jeziku s učenicima iz drugih škola. U projektu su trebale sudjelovati škole iz Francuske, Irske, Italije i Turske te naša škola – ŠUDIGO, no škola iz Turske je ubrzo nažalost odustala.

Volim pričati i volim engleski, a i prije sam sudjelovala u projektu Erasmus+, što mi se jako svidjelo te sam se odmah javila uz još nekoliko učenika iz razreda. Uz nas su u projektu sudjelovali učenici 1. GTP i 2. MT razreda.

Projekt je započeo grupnim Zoom sastankom na kojem smo upoznavali učenike ostalih škola. Zatim smo bili smo podijeljeni u timove u kojima je bio pojedan učenik iz svake škole. Svaki tim je mogao samostalno organizirati svoj sastanak. U mojoj grupi bili su i Giacomo Savellie, Emma Pierfederici, Gloria Palermo, Ben Smith i Maëlwenn Hutteau. Komunicirali smo preko poruka te smo imali jedan sastanak unutar grupe. Kroz sve aktivnosti otkrivali smo sve više o sličnostima i razlikama između naših zemalja, škola i nas samih.

Prva aktivnost koju smo radili u projektu je bilo osmišljavanje pitanja o Hrvatskoj koja smo postavljali ostalim školama, a na koja su oni morali dati odgovor. Neka od pitanje su bila: What is Croatia’s national flower? (Koji je nacionalni cvijet Hrvatske?),Who was the first president of Croatia? (Tko je bio prvi hrvatski predsjednik?). Mi u ŠUDIGO-u smo tako morali napraviti prezentacije o Francuskoj, Italiji i Irskoj. Moja razredna grupa je obrađivala pitanja koja nam je postavila Italija. Dok smo tražile pitanja naučile smo puno novih stvari o Italiji.

Izrađivali smo prezentacije za Dan žena i izdvojili neke od značajnih žena te smo im predstavili Mariju Jurić Zagorku i Ivanu Brlić Mažuranić. Za Dan sigurnijeg interneta odradili smo anketu o važnosti ove teme te smo radili postere. Projekt je završen izradom elektroničke knjige o Hrvatskoj i ostalim zemljama (svaka škola je predstavljala svoju zemlju) i posljednjim zajedničkim Zoom sastankom na kojem smo izmijenili dojmove.

Jako mi se svidio ovaj projekt. Upoznala sam puno novih ljudi te sam naučila nešto novo o ostalim zemljama koje su sudjelovale u projektu. Sviđalo mi se gledati prezentacije koje su druge države izrađivale o Hrvatskoj. Projekt je bio vrlo poučan i zabavan te bih htjela sudjelovati i u budućim projektima.

Napisala: Marta Svažić, 1. MT

Prethodni članakMladi inovator Bruno Miljan izradio pametno ogledalo
Sljedeći članakZrcalni kip i Hod privilegije na nastavi hrvatskoga jezika
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.