Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok zrači kreativnošću i inovativnošću. Takav je i završni rad Brune Miljana, učenika četvrtog razreda web dizajna. Ovaj mladi inovator iz Trškog Vrha je odskočio od klasičnih web rješenja te je za svoj završni rad izradio pametno ogledalo uz mentorstvo Krešimira Varge, nastavnika strukovnog predmeta Web projekti.

Ujutro kad se probudimo, ionako nam je prva radnja pogled u ogledalo te uzimanje mobitela i pregledavanja informacija na njemu.

– Pametno ogledalo jest ogledalo koje sadrži interaktivne elemente. Podsjeća na današnje pametne mobitele s obzirom na to da je zapravo zaslon koji omogućuje više mogućnosti. Ujutro kad se probudimo, ionako nam je prva radnja pogled u ogledalo te uzimanje mobitela i pregledavanja informacija na njemu. Svrha pametnog ogledala jest omogućiti korisnicima da pojednostave svoje životne navike. Primjerice, ogledalo služi da možemo vidjeti svoj odraz, a pametno ogledalo osim toga, omogućuje da korisnik može usputno pogledati informacije koje mu uvelike trebaju svaki dan, npr. koliko je sati, kakvu vremensku prognozu može očekivati tijekom dana te pritom može pročitati i aktualne vijesti. – pojašnjava Bruno svrhu pametnog ogledala.

Korisnik ovog pametnog ogledala može se prijaviti u samu aplikaciju, a njome upravljati i glasovnim naredbama.

Bruno je u okviru završnog rada izradio fizički prototip pametnog ogledala, a samu aplikaciju koja se nalazi u pozadini izradio je korištenjem web tehnologija – HTML-a, CSS-a, PHP-a, JavaScripta i jQueryija te se po tome razlikuje od drugih rješenja. Pritom je upotrijebio znanja i vještine koje je stekao tijekom srednjoškolskog obrazovanja, ali i stekao novo iskustvo u izradi fizičkog dijela ogledala. Korisnik ovog pametnog ogledala može se prijaviti u samu aplikaciju, a njome upravljati i glasovnim naredbama. Tako može sakriti ili prikazati module za vrijeme, sat, pozdravne poruke i obavijesti. Svoje rješenje učenik je prilagodio školskim potrebama pa je povezao modul za obavijesti s našim digitalnim školskim listom Tabula nova. Tako su se na obrani završnih radova na pametnom ogledalu prikazivale novosti i s našeg portala. Bruno tu ne staje te ima velike planove za budućnost.

– Planiram i dalje raditi na svom pametnom ogledalu. Volio bih i dalje razvijati dizajn ogledala te izraditi i nove module kako bih poboljšao interaktivnost i korisničko iskustvo. Proširio bih svoj interes i na srodne tehnološke projekte, poput pametne oglasne ploče, pametnih uređaja i aplikacija. Vjerujem da će mi ovakva vrsta projekta otvoriti vrata ka uspjehu te potencijalnoj suradnji u području tehnologija. – ističe Bruno, a mi mu želimo puno uspjeha jer ovaj projekt je svakako jedan od primjera kako svijet s tehnologijom napreduje na bolje te pokazuje koliko se život može olakšati uz pomoć tehnologija.

Prethodni članakŠkola za tebe!
Sljedeći članakMoje online druženje s Ircima, Talijanima i Francuzima
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.