Šudigovci su već i ranije sudjelovali u projektu "ZAjedno". Tako su u ožujku, uz mentrstvo Mirjane Smolić, izradili instalaciju namijenjenu nesavjesnim vozačima koji često parkiraju na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom.

Učenici 2. WD razreda sudjelovali su u online radionici pod vodstvom psihologinje Anete Škreblin. To je prva od nekoliko planiranih radionica kroz koje naša škola ostvaruje vrijednu suradnju s Društvom multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije koje u suradnji s gradom Zabokom provodi projekt ZAjedno 3. Osnovni cilj projekta je unapređenje kvalitete života osoba s multiplom sklerozom, ali i ostalih osoba s invaliditetom, odnosno osjetljivih skupina u našoj zajednici.

Cilj radionice, koja je održana u studenome, osvijestiti je učenike o vrijednosti prosocijalnog ponašanja, volontiranja i brige prema osjetljivim skupinama društva. Učenici su dolazili do kreativnih ideja o tome kako se prilagoditi trenutnim uvjetima i epidemiološkim mjerama, a ipak izaći u susret onima kojima je to potrebno i pomoći im između ostalog i putem digitalnih alata. Time su pokazali da su u korak sa trendovima koji idu u smjeru interdisciplinarnosti i integracije različitih znanstvenih područja s ciljem inovacija koje će poboljšati kvalitetu života.

Radionica je definitivno završila u ozračju inspiracije. Vrijedna informacija za učenike jest da su istraživanja pokazala da pomaganje drugima, osim što je samo po sebi iskaz suosjećanja i pomaže primateljima osjetiti psiho-bio-socijalnu dobrobit, također pomaže samim pomagačima da se i oni sami bolje osjećaju. Empatija i prosocijalno ponašanje zaista čine dobro svim članovima društva pa nema razloga kako ih ne bismo čim više prakticirali.

Napisala: Anja Miletić, fotografija iz arhive

Prethodni članakŠUDIGO-u dodijeljena oznaka eTwinning škole
Sljedeći članakGlas šudigovaca, studeni 2020.
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.