Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok provela je na eTwinning platformi desetak školskih, državnih i međunarodnih projekata od kojih su neki nagrađeni nacionalnom i europskom oznakom kvalitete. Navedene aktivnosti prepoznate su na europskoj razini te je ŠUDIGO-u dodijeljena oznaka eTwinning škole s ciljem da nastavnici i dalje aktivno nastave koristiti platformu za povezivanje s kolegama diljem Europe.

Europska oznake kvalitete za projekt “Wise Words”

– eTwinningove škole izvrsni su primjeri toga kako cijele škole mogu imati koristi od eTwinninga. Te škole aktivno promiču vrijednosti i pedagošku praksu eTwinninga, referentna su točka za svoju lokalnu zajednicu i predstavljaju model za druge škole – pojašnjava nastavnica engleskoj jezika Barbara Hanjilec čiji je prošlogodišnji projekt Wise Words nagrađen nacionalnom i europskom oznakom kvalitete u listopadu ove godine.

U tom projektu sudjelovalo je šest srednjih škola iz Grčke, Njemačke, Portugala, Poljske, Turske i Hrvatske na temu snage riječi. Projekt je nastavnica Hanjilec provela s učenicima prvog razreda medijskih tehničara koji su tijekom godine različitim zadacima predstavljali sebe, svoju školu i domovinu ukazujući na važnost usmene komunikacije i snagu riječi. Projekt je završio u lipnju online debatom.

“Wise Words” – moj prvi eTwinning projekt

Prvi koraci na eTwinning platformi

Škola je svoje prve korake na eTwinning platformi napravila 2017. godine, a o tome kako je to izgledalo, ispričala je nastavnica Hanjilec: – Kada smo otkrivali eTwinning platformu, nismo bili svjesni svih mogućnosti koje nam ona pruža. Znali smo da je moramo početi koristiti jer smo prijavljivali Erasmus+ projekt, a ta dva programa Europske unije usko su povezana. Započeli smo malim koracima – prijavom nekoliko nastavnika i ravnateljice Božice Šarić na eTwinning te praćenjem webinara i mrežnih edukacija na platformi eTwinning Live. Zatim smo se odvažili i na prvi školski projekt About Art in English u kojem su učenici primjenjivali online alate i suvremene metode s kojima su se nastavnici upoznali tijekom svojih Erasmus+ edukacija. I tu je krenulo. Uvidjeli smo šaroliku lepezu mogućnosti koje nam pruža eTwinning platforma – od međunarodnih edukacija i razmjene iskustva iz svih aspekata obrazovanja do sudjelovanja u projektima na različitim razinama. –

Jedan od ciljeva razvojne strategije škole za petogodišnje razdoblje (2018. – 2023.) bio je dobiti oznaku eTwinning škole.

– Osmislili smo načine ostvarivanja tog cilja te određene aktivnosti uvrstili i u školski kurikulum. Tako smo u lipnju 2019. održali radionicu u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije pa je eTwinning ambasadorica Arjana Blažić u školi predstavila eTwinning svim nastavnicima stručnog vijeća likovne umjetnosti i dizajna te općih predmeta. Nakon te radionice broj nastavnika uključenih u eTwinning platformu je porastao te smo bili korak bliže ostvarivanju cilja. – zaključila je nastavnica Hanjilec koja je motivirala brojne kolege da joj se pridruže u radu na toj platformi.

U ovoj školskoj godini naši nastavnici i učenici sudjeluju u dva međunarodna projekta na eTwinning platformi – Me, myself and I koordinatorice Dee Kovačević te Sky(pe) is the limit koordinatorice Barbare Hanjilec čime se škola priprema za prijavu i obnavljanje oznake eTwinning škole i u idućem razdoblju.

Prethodni članakBrass kvintetu druga nagrada na regionalnom natjecanju
Sljedeći članakRadionica o brizi prema osjetljivim skupinama društva
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.