U proteklih osamnaest godina naša profesorica Anuška Alfirević doživjela je mnogo zabavnih i zanimljivih trenutaka u radu sa svojim učenicima, ali odabrati onaj najdraži uvijek je teško. “Trudim se poštovati svoje učenike i očekujem isto od njih. Mnogima postaneš i prijatelj i roditelj kroz to vrijeme koje provedete zajedno na nastavi. Teško je izdvojiti jedno iskustvo, ali na pamet mi pada trenutak od prije dvije godine kada sam prvi puta glasno zaplakala na sjednici razrednog vijeća prilikom odlaska maturanata, a nisam im bila razrednica. Plakali su i oni i zaista je bilo neobično, ali i lijepo iskustvo. Osjećala sam se kao da vlastitu djecu odvajam od sigurnosti doma i puštam ih u svijet. Ti su trenuci svake godine lijepi i teški istovremeno”, prisjetila se je prof. Alfirević ovog emotivnog trenutka u svojoj nastavničkoj karijeri.

Na svečanoj promociji najboljih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika, koja se u veljači održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, upravo je naša nastavnica stručnih predmeta iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna te akademska slikarica Anuška Alfirević promovirana u zvanje profesora savjetnika. Za našu profesoricu bio je to veoma velik korak, kao što je i sama objasnila:

Promaknuće je rezultat višegodišnjeg truda i rada. Nakon promaknuća u zvanje mentora, savjetništvo je nekako bilo logičan slijed. Lijepo je znati da je moja ljubav prema zvanju prepoznata i da imam priliku iskustvo i znanje podijeliti s kolegama i učenicima. Naravno, zadatak savjetnika je da stručnošću doprinosi odgojno-obrazovnom sustavu u svim segmentima.

Nastavnički poziv – oplemeniti učenički i vlastiti život

U ovom poslu pronašla je zadovoljstvo koje malo koje zanimanje može ponuditi. “Imate vrlo važnu ulogu u životima učenika, vodite ih kroz dio njihova odrastanja, prenosite im znanja i iskustva koje će kasnije primijeniti u životu. Na neki način oplemenjujete njihov, ali i svoj život”, pojasnila je prof. Afirević koja u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok radi od 2000. godine. Voditeljica je županijskog stručnog vijeća stručnih predmeta iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije. Također, šest je godina usporedno radila kao novinarka u informativnom programu Hrvatske televizije. U svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj karijeri stekla je mnoge nagrade i priznanja. Pritom je i ilustrirala nekoliko slikovnica za djecu te sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi. Mentorica je brojnim učenicima koji osvajaju zapažene rezultate na likovnim izložbama, natječajima i natjecanjima.

Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, svečanom promocijom nagrađuju najbolje u sustavu, one koji stručnošću i znanjem, inovativnim i kreativnim metodama poučavanja, uzornim radom i stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

Razvoj kreativnosti u sustavu odgoja i obrazovanja donosi sretniju i opušteniju djecu koja znanju i istraživanju pristupaju s manje straha i grča.

Kreativnost je za prof. Alfirević ključan segment svakog razvoja pa tako i odgojno-obrazovnog procesa. “To je uporište za stvaranje suvremenog društva i temelj za ostale dugoročne ciljeve koje svaka zemlja ima u 21. stoljeću. Kreativno, kritičko i logično razmišljanje ukoliko se u dovoljnoj mjeri njeguje kroz obrazovanje, rađa zdrave pojedince i zdravo društvo. Nažalost ta je priča pomalo uspavana na ovim prostorima. Vidjeti ćemo što će nam donijeti reforma obrazovanja, no mi smo ti koji se moramo pokrenuti i raditi na promjenama. Razvoj kreativnosti u sustavu odgoja i obrazovanja donosi sretniju i opušteniju djecu koja znanju i istraživanju pristupaju s manje straha i grča. Treba im pristupiti individualno, prepoznati njihove potencijale i naučiti ih kako posegnu za onim što vole i što ih zanima. Cilj školovanja je da učenici nešto ponesu iz sustava što će im koristiti u kasnijem životu”, zaključila je profesorica.

Napisala: Patricia Kranjčić, 2.MT

Prethodni članakPromicanje istine o Domovinskom ratu
Sljedeći članakNaši volonteri marljivo su započeli ovu godinu
Novinarka digitalne redakcije (šk. god. 2018./2019.) koja uživa u gledanju novih filmova. Slobodno vrijeme voli provoditi sa svojim kućnim ljubimcima.

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.