U prvom dijelu radionice učenici su se kroz interaktivno izlaganje upoznali s osnovnim pojmovima virtualne, proširene i miješane stvarnosti te saznali kako je te tehnologije moguće primijeniti i na webu, nakon čega su imali priliku istražiti i isprobati konkretne primjere web rješenja napravljenih korištenjem VR i AR tehnologija.

Štandovi s VR i AR tehnologijom

Učenici su se podijelili u grupe te su nasumično prolazili kroz tri štanda na kojima su korištenjem mobilnih uređaja i druge računalne opreme isprobali navedenu tehnologiju. Tako su učenici na prvom štandu korištenjem virtualnih cardboard naočala i mobitela uronili u nestvarne digitalne 3D svjetove te se kretali i kroz interaktivne 360˚ video zapise. Na drugom štandu učenici su isprobali 3D svjetove s mogućnošću ograničene interakcije s digitalnim objektima te istražili područje proširene stvarnosti pomoću mobilnih aplikacija Civilisations AR i Just a Line. Na trećem štandu učenici su područje proširene stvarnosti proširili korištenjem stvarnih i digitalnih markera te web aplikacija za njihovu interpretaciju.

Radionica ja završila zajedničkom izradbom Fotkalice – web aplikacije s AR elementima za prepoznavanje lica na video zapisu te ugradnju rekvizita na samu sliku korištenjem dviju JavaScript biblioteka clmtracker i P5.js. Navedeno web rješenje (za koje je potrebno računalo s web kamerom i ispravno postavljenim dozvolama za web preglednik) možete isprobati na sljedećoj poveznici. Za kretanje kroz rekvizite moguće je koristiti lijevu i desnu strjelicu na tipkovnici, a sama fotografija može se pohraniti pomoću tipke S.

“Bilo je kao vlak smrti – uzbudljivo i ludo”

Povratne informacije učenika o održanoj radionici su vrlo pozitivne, no mnogi od njih ističu i jedan nedostatak – iako je radionica trajala čak četiri školska sata, voljeli bi da je trajala još i duže.

Radionica mi se jako svidjela, atmosfera je bila odlična, bilo je zabavno i voljela bih da češće imamo takve radionice.

Danas mi se sve veoma svidjelo. Sretna sam što sam dobila priliku isprobati ovu tehnologiju i svakako preporučujem da se svi u tome okušaju.

Radionica se održala u okviru predmeta Web projekti u dva termina, a priredio ju je i vodio nastavnik stručnih predmeta Krešimir Varga. EU Code Week inicijativa je Europske komisije koja se održava od 2013. godine, a cilj joj je promocija kreativnosti, rješavanja problema te zajedničkog rada kroz programiranje. Ovo je prvi put da se i ŠUDIGO Zabok pridružio ovoj inicijativi u okviru koje je ove godine od 6. do 21. listopada održano više od 41 000 aktivnosti u 72 države. Za uspješnu provedbu navedene radionice Školi je dodijeljen certifikat organizatora.

Prethodni članakJutarnji list u našoj školi: nagrade za najbolji tiskani i digitalni školski list
Sljedeći članakModna revija naših učenica na ovogodišnjoj PoZiCi
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.