U galeriji Gradske knjižnice u Zaboku u sklopu Kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog 23. studenoga 2018. godine otvorena je izložba Proces Carmen Bačura Potočić. Uvodne su riječi održale dogradonačelnica Grada Zaboka Valentina Đurek, potom Anuška Alfirević te sama autorica. Otvorenje je uljepšala i Doris Tkalčević, učenica Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja je na violini izvela jednu Bachovu skladbu. Izložba se može pogledati do 15. studenoga.

Carmen Bačura Potočić već je više od desetljeća voditeljica Likovne radionice umjetničke grafike u sklopu Kulturne manifestacije Dani K. Š. Gjalskog u Zaboku. Ova svestrana umjetnica-edukatorica predstavlja nam svoje radove pod zajedničkim nazivom Proces kojima nas uvodi u svijet umjetničke grafike na jedan sasvim nov i zanimljiv način.

Namjera je autorice pokazati nam grafički proces kao cjelinu ne zadovoljavajući se samo finalnim produktom tj. grafičkim listom. U širokom rasponu oblika i boja kojima se koristi, apstraktnim izričajem asocira prirodne pojave koje susreće svakodnevno prolazeći kroz Hrvatsko zagorje. Trava, voda, šuma, zemlja… izvorišta su njene inspiracije te, u prirodnim procesima njihova nastajanja i nestajanja, vidi savršeno u nesavršenom kao neodvojive segmente, te isto primjenjuje u svojim grafikama.

Matrice i otiske autorica povezuje u grafičke objekte kojima prkoseći dvodimenzionalnosti ulazi u treću dimenziju kojom zaustavlja trenutak otiskivanja i omogućuje nam da proživljavamo sve faze i mijene slične onima u prirodi. Grafički list na koji smo navikli uglavnom je čisti produkt “neokaljan” procesom. Samo onaj koji dobro poznaje grafiku iza njega iščitava zahtjevan fizički rad, kiselinu, nanose boje, intenzitet pritiska dlijeta i složenost procesa. No umjetnica upravo u tom procesu vidi istinski umjetnički čin i kreaciju. Ne želi ga sakriti nego ga uklapa u umjetničko djelo te vizualnim asocijacijama korespondira s grafičkim metodama. Otiske i matrice fizički povezuje konopcima, drvenim spojkama, perforira, kašira, kolažira, te eksperiment proširuje i na tekstilne podloge. No u cjelini ostaje dominanta u grafičkom dojmu te nam pruža priliku da svaku grafiku doživimo na više razina. Koristeći se dubokim (bakropis, akvatinta, suha igla), visokim (linorez) i plošnim tiskom (litografija) donosi nam kreativnu igru plohe i linije te tako ostaje dosljedna svom prepoznatljivom likovnom jeziku.

Nalazeći sličnost u odnosu simbiotske multiplikacije grafike i života, u kojoj svaka sljedeća kopija dolazi s malom količinom greške, ona isprepliće motiv i proces do mjere da se forme same konstruiraju, a opet unutar cjeline zadržavaju kompozicijsku autonomiju.

Carmen Bačura Potočić rođena je 1972. u Zagrebu. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odsjek, u klasi prof. Eugena Kokota 1998. godine. U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok radi od 1998. godine kao profesor likovne grupe predmeta. Kao stipendist The HMC Projects in Central and Eastern Europe boravila je u Velikoj Britaniji, Sibford School, Banbury, kao gost profesor (Assistant Teacher) 2000. godine. Autorica je udžbenika Grafičke tehnike: udžbenik za srednje škole s programima vizualnih umjetnosti i dizajna objavljenog 2014. godine. Bavi se umjetničkim radom te izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

Napisala: Anuška Alfirević, akad. slik.

Prethodni članakDodjela nagrada školskim volonterima
Sljedeći članakJutarnji list u našoj školi: nagrade za najbolji tiskani i digitalni školski list
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.