Ovaj petak dio učenika 3.wd, 3.d i 1.wd razreda sudjelovao je u sadnji školskog voćnjaka uz stručno vodstvo i pomoć diplomiranog inženjera agronomije, gospodina Jurice Glumpaka.

Učenici su prvo izmjerili teren i odredili pravilan razmak koji će biti između voćaka, potom su pripremili teren za sadnju i odabrali vrste voćaka s obzirom na vrstu tla i na kraju su pristupili samoj sadnji. Voćnjak će za sada krasiti jabuke, kruške, trešnja i dinja, a već ranije su učenici 3.mt razreda zasadili razne vrste bobičastog voća (maline, borovnice, kupine i aroniju).

Obzirom da su se učenici, korak po korak, upoznavali sa svim uvjetima i načinom sadnje voćaka, sadnja školskog voćnjaka za njih je imala prvenstveno edukativnu svrhu. Suradnja s gospodinom Glumpakom nastavit će se na jesen, početkom iduće školske godine, kada će učenike podučavati podrezivanju, oblikovanju, proizvodnji ekoloških pripravaka za zaštitu bilja i, općenito, održavanju voćnjaka.

Sadnja školskog voćnjaka tek je uvod u uređenje okoliša Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i novog, izazovnog projekta SmART KVART. Proteklog je tjedna Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala radionice o društvenom kapitalu i odabir ideja koje će se provoditi u Krapinsko-zagorskoj županiji, točnije, Zaboku, Radoboju i Kumrovcu.

Prenosimo informacije sa službene stranice Zaklade o navedenom projektu: “Prva radionica održana je u Zaboku, gdje su, između 2 prijavljene i predstavljene ideje, a nakon mapiranja resursa/imovine grada Zaboka, sudionici odlučili da će do kraja godine realizirati ideju predstavnica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok – ŠUDIGO. Ideja se odnosi na izradu sjenice u dvorištu škole, koja će poslužiti kao učionica na otvorenom, ali će se moći koristiti i za ostale sadržaje, ne samo za učenike škole već i za ostale građane Zaboka. Također, volonterskim će se akcijama hortikulturno urediti i područje oko same sjenice za što ugodniji boravak na otvorenom. Polaznici radionice usuglasili su se da će se ova akcija zvati SmART KVART. Obzirom da su sudionici radionice aktivni entuzijasti kojima razvoj lokalne zajednice nije novina, radionica je bila dinamična te je sama ideja razrađena do najmanjih detalja.”

Prethodni članakZavršni koncert maturanata glazbenog odjela
Sljedeći članakGod of War – dinamična priča o povezanosti oca i sina
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.