Profesorica Barbara Hanjilec u Walesu

Profesorica Barbara Hanjilec kao jedna od sudionica Erasmus+ projekta "Primjena CLIL metode u nastavi web dizajna" vratila se 3. ožujka s dvotjedne edukacije "Primjena tehnologije u nastavi engleskog jezika" koja se održala u Cardiffu, glavnom gradu Walesa.

0
552
pregleda

U sklopu provedbe Erasmus+ projekta Primjena CLIL metode u nastavi web dizajna nastavnica engleskog jezika u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Barbara Hanjilec, sudjelovala je na dvotjetnoj edukaciju u Walesu.

Strukturirani tečaj pod nazivom Primjena tehnologije u nastavi engleskog jezika odvio se u glavnom gradu Walesa, Cardiffu, u periodu od 18. veljače do 2. ožujka 2018. godine. Zajedno s nastavnicima iz Belgije, Švedske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Portugala, profesorica Hanjilec sudjelovala je u radionicama primjene tehnologije na nastavi te se upoznala s besplatnim online aplikacijama Thinglink, Padlet, Snapseed, čitač QR kodova, ali i kreator kodova, Thatquiz i ostalima te je i sama morala osmisliti i održati nastavni sat ostalim sudionicima primjenjujući predstavljene aplikacije. Voditeljica tečaja i moderatorica radionica bila je profesorica Lucy Norris koja je poznata zagovarateljica primjene tehnologije u nastavi.

Drugi dio tečaja odnosio se na upoznavanje s britanskim obrazovnim sustavom. Teorijski dio o obrazovnim ciklusima, školskom kurikulumu, vanjskom vrednovanju i organizaciji školske godine održao je bivši ravnatelj i profesor povijesti u jednoj kardifskoj srednjoj školi, gosp. David Evans, nakon čega je bio organiziran posjet katoličkoj srednjoj školi St Mary Immaculate u Cardiffu koju pohađaju učenici od 11. do 16. godine te koledžu Gwent u Newportu koji pohađaju mladi između 16. i 18. godine. (Za razliku od hrvatskog obrazovnog sustava, u Ujedinjenom kraljevstvu učenici su obavezni pohađati školu do 16. godine te je odlazak na koledž kao specijalizirano obrazovanje ili korak prema fakultetskom obrazovanju neobavezno.) Posjet školama bio je organiziran kao promatranje nastave i primjera dobre prakse korištenja tehnologije u nastavi. Profesorica Hanjilec tako je prisustvovala nastavi engleskog jezika, prirodoslovlja, povijesti i vjeronauka, te umjetnosti i digitalnog dizajna.

Treći dio tečaja odnosio se na upoznavanje povijesti i kulture pokrajine Wales kao jedne od četiri pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva te je za sve sudionike organizirano ilustrirano predavanje o velškoj kulturi, povijesti i tradiciji s degustacijom tipičnih velških kolača Bara Brith i Teisen Lap. Ovaj dio edukacije uključivao je i posjet St Fagans National Museum of History, muzeju velškog života na otvorenome, dvorcu u središtu Cardiffa i velškom parlamentu. Sudionici tečaja posjetili su i Bath, prekrasan grad na jugozapadu Engleske u kojem je živjela i poznata spisateljica Jane Austen, te Caerphilly, gradić pored Cardiffa u kojem se smjestio najveći srednjovjekovni dvorac – utvrda u Walesu. Slobodno vrijeme nastavnici su provodili istražujući Cardiff i uživajući u ispijanju čaja s mlijekom uz neizostavne scones-e. Profesorica Hanjilec vratila se puna dojmova, novih saznanja i vještina te s malim poklonima za učenike i nastavnike (velški kolačići i kultni britanski slani namaz od kvasca, Marmite).

Profesorica Barbara u Walesu – Erasmus + / Google Photos

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.