Godina 2021. nam je bila izazovna, a osobito u ovim pandemijskim uvjetima, no ponosni smo što smo raznim događanjima i aktivnostima obilježili 60. obljetnicu naše škole. Tu bismo posebno istaknuli izložbu pod nazivom ŠUDI60, autorice Aleksandre Mašić Tumpe i himnu Jer to je Šudigo, autora Dinija Glumpaka. Priču o šezdesetici smo zaokružili 23.12.2021. u svečanom i predblagdanskom ozračju. Nastavnici glazbene škole su nas počastili svojim izvedbama božićnih pjesama, ravnateljica Božica Šarić se obratila prigodnim riječima koje dijelom iznosimo u ovom tekstu, zahvalili smo se nastavnicima s više od dvadeset godina staža u našoj školi i predstavljena je monografija na kojoj je vrijedno radio tim u sastavu naše ravnateljice Božice Šarić, knjižničarke Valentine Petric Klaužer, nastavnika Nikole Sinkovića i nastavnice Ivane Kotarski.

CRTICE IZ POVIJESTI

Prije svega, prisjetili smo se povijesti naše Škole, posebice davne 1961. godine, kada je Srednja tehnička tekstilna škola započela s radom. Razvoj škole je pratio i tadašnju situaciju na tržištu rada kada je tekstilna industrija doživjela procvat. Kasnije je Škola sedam puta mijenjala naziv prateći nove tržišne potrebe i/ili školske reforme:

  • 1961.-1963. SREDNJA TEHNIČKA TEKSTILNA ŠKOLA
  • 1964. TEKSTILNI ŠKOLSKI CENTAR – Srednjoj tehničkoj tekstilnoj školi pridružuje se Škola učenika u privredi iz Zaboka
  • 1976. s velikom reformom školstva nastaje ŠKOLSKI CENTAR koji objedinjava sve tri zabočke škole – Ekonomsku školu, Tekstilni školski centar i Gimnaziju
  • 1978. CENTAR ZA ODGOJ I USMJERENO OBRAZOVANJE ZABOK
  • 1985. CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE „ SEDAM SEKRETARA SKOJ-a „ ZABOK
  • 1992. dolazi do razdruživanja školskog centra i ponovno do samostalnog djelovanje pod nazivom TEKSTILNA ŠKOLA ZABOK
  • 2002. postajemo STRUKOVNO I UMJETNIČKO UČILIŠTE i profiliramo se kao jedina umjetnička škola na području Krapinsko-zagorske županije
  • 2006. Odlukom Županijskog poglavarstva Krapinsko-zagorske županije škola dobiva naziv ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK ( ŠUDIGO- Zabok) i pod tim nazivom djeluje i danas

U razvoju škole, veliku važnost ima uvođenje prvog umjetničkog programa dizajna odjeće 1995. godine, uvođenje programa web dizajna 2009. godine i pokretanje srednje glazbene škole 2011. godine, čime smo zaokružili naše djelovanje u kreativnoj industriji.

Putujući vremeplovom uspjeli smo odoljeti svim izazovima. Škola je dinamičan, živi organizam za koji nikad ne možemo unaprijed znati u što će izrasti i kako će se oblikovati. Razvojni put naše škole bio je neizvjestan te smo često uvodili nove programe, istraživali i eksperimentirali osluškujući potrebe društva, gospodarstva, umjetnosti i kulture.

UNAZAD DESET GODINA

Gledajući unazad, ponosni smo što vidimo kontinuiran rast – u broju upisanih učenika i broju razrednih odjela, u broju napredovanja nastavnika, u broju projekata u koje smo uključeni i uporabi novih tehnologija, metoda i digitalnih alata kojima se nastava podiže na jednu sasvim novu razinu.

Također, ravnateljica je istaknula važne projekte koji su financirani sredstvima Europske unije, poput projekata Klick&Learn, Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji, VolontirAJMO, Lumen, Baltazar, Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti, Projekt e-škola te niz projekata u okviru programa Erasmus+.

Kako je za napredak nužno kontinuirano ulaganje u sve aspekte rada škole, uz pomoć Osnivača i vlastitim sredstvima smo investirali u unapređenje materijalnih uvjeta u području energetske obnove, a posebno bismo istaknuli adaptaciju prostora za srednju glazbenu školu, ugradnju dizala i adaptaciju sanitarija za osobe s invaliditetom, adaptaciju školske knjižnice i renovaciju sportskih terena. Također, kontinuirano se podiže i kvaliteta nastave nabavom suvremene opreme. Nadalje, ne treba se niti zanemariti ono što našoj Školi daje dušu – brojni radovi talentiranih učenika izrađenih pod mentorstvom naših vrijednih nastavnika koji nam krase interijer i eksterijer i čine boravak u školi ugodnijim.

Trudimo se ulagati u ono materijalno, vidljivo, ali ono što je najvažnije, ono što čini školu školom je upravo ona unutarnja snaga samih ljudi, snaga kojom izgrađujemo i razvijamo mlada bića – naše učenike koja su nam povjereni dolaskom u našu školu. Velika je to privilegija i odgovornost svih vas dragi profesori, dragi zaposlenici. Snaži ste vi ljudi i hvala vam na tome!

Ponosni smo što imamo i izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima, a u zadnjih deset godina je deset naših učenika primilo Oskara znanja kojeg dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje radi osvojenog prvog mjesta u državi u područjima vizualnih umjetnosti i dizajna te u glazbenoj umjetnosti. Također, četvero naših učenika je zaprimilo nagradu Faust Vrančić koju dodjeljuje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama.

Samo izdvojeno gledajući ovih zadnjih 10 godina, nakon naše pedesetice, bilo je divnih trenutaka, bilo je teških trenutaka, dizanja i padanja, pogodio nas je gubitak naših dragih kolega i odlazak naših učenika, plakali smo za njima, ali i veselili se uspjesima učenika, kolega i cijelog kolektiva.

Šezdeset godina

BUDUĆNOST

Svi mi, bivše kolegice i kolege, ravnateljice i ravnatelji kao i svako od vas kao pojedinac pomagao je tkati platno i ostavio svoj trag vidljiv u Šezdesetici. Time je ucrtan putokaz sadašnjosti i budućnosti Škole.

Ono što nas motivira za dodatan trud i rad su uspjesi naših učenika i njihova uključenost u kulturno umjetničku scenu na lokalnoj državnoj i međudržavnoj razini. I dalje ostajmo dosljedni u svojoj misiji da odgajamo učenike u stručno kompetentne, etički odgovorne i kreativne osobe jer na njima svijet ostaje!

Prethodni članakGRAFITI – umjetnost, ne vandalizam!
Sljedeći članakTomislav Goluban u našoj školi

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.