festivalski-strukelj

U kontekstu kulturnog i gastro turizma, ono što što zasigurno svima prvo pada na pamet su zagorske delicije i razni produkti nastali tradicionalnim zanatima. Kako se svake godine u sklopu Tjedna kajkavske kulture prezentira suvenir inspiriran tradicijom te materijalnom i nematerijalnom baštinom zagorskog kraja, ove godine smo i mi sudjelovali projektom pod nazivom Festivalski štrukelj sa Srednjom školom Pregrada.

posude

Projekt je prijavljen u okviru Javnog poziva od strane Ministarstva turizma za sufinanciranje izrade projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2021. godine, a podržala ga je i Turistička zajednica grada Krapine. Cilj projekta je bio ponuditi novi gastro suvenir koji uključuje i zagorske štrukle, a koordinatorica projekta je bila Valentina Petric Klaužer. Tijekom pisanja projekta i planiranja aktivnosti, vodilo se računa o preporukama iz Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine.

Idejni projekt je predstavljen Srednjoj školi Pregrada te je ostvarena suradnja s učenicima u programu kuhara/slastičara. Samo brendiranje je realizirano kroz izradu logotipa, brošure s receptima, promotivnog videa te u konačnici glinene posude u kojoj je bio pakiran Festivalski štrukelj. Osim što su posude poslužile za pakiranje štrukla, ujedno su i suvenir jer se svojim oblikovanjem referiraju na tradicionalne motive, materijale i tehnike izrade posuda. Naravno, taj kulturno-turistički proizvod su upotpunili štrukli koji su pripremljeni uporabom tradicionalnih namirnica (sir, heljda i repa) s ciljem očuvanja autohtonih recepata. Na izradi glinenih posuda su radili učenici industrijskog dizajna pod mentorstvom Mirjane Drempetić Hanžić na nastavi, ali i tijekom ljetnih praznika, dok je na vizualnom identitetu radio profesor Nikola Sinković. U procesu planiranja, učenici su predložili idejna rješenja, a za izvedbu je odabran rad učenice Magdalene Škreblin. Osim Magdalene Škreblin, učenice Maja Tomašković i Petra Novalija su vrijedno radile na posudama.

Iznimno nas veseli to što je naš izložbeni prostor na Tjednu kajkavske kulture bio dobro posjećen, a od posjetitelja svakako trebamo istaknuti ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, župana Željka Kolara i zamjenicu župana Krapinsko-zagorske županije Jasnu Petek. Nadamo se da će glinene posude s upakiranim zagorskim štruklima postati prepoznatljiv suvenir u kontekstu materijalne i nematerijalne baštine ovog kraja te da ćemo i daljnjom međusektorskom suradnjom raditi na unaprjeđenju turističke ponude te promociji kulture, tradicije i gastronomije Hrvatskog zagorja.

Prethodni članakGlas šudigovaca, lipanj 2021.
Sljedeći članakHeroji prve pomoći u školi i zajednici

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.