Kurikulum za stjecanje kvalifikacije medijskog tehničara uključuje niz strukovnih nastavnih predmeta u kojima je moguće tijekom nastave kombinirati različite metode poučavanja i učenja kojima se stječu strukovna znanja i vještine, odnosno razvijaju kompetencije učenika.

Samostalnost i odgovornost se u radu kod učenika razvijaju iskustvenim učenjem.

Različiti aspekti nastave koja se u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok provodi kroz vježbe u školskom, filmskom i televizijskom studiju te koristeći računala u učionici, izrazito su važni za razvijanje specifičnih vještina. Samostalnost i odgovornost u radu kod učenika se razvijaju iskustvenim učenjem i vježbama korištenja snimateljskom i drugom multimedijskom opremom te poticanjem na kreativno izražavanje.

Sjećam se tog 13. ožujka, kada smo za vrijeme velikog odmora primili vijest kako od ponedjeljka krećemo s nastavom na daljinu. Pokušala sam preostala četiri sata u studiju s učenicima učiniti što efikasnijima i jezgrovitijima, paralelno osmišljavajući kako to iskustvo što bolje prenijeti u online nastavno okruženje. Ravnateljica, pedagoginja te školski e-tehničar kontinuirano su pružali organizacijsko-logističku te pedagoško-psihološku pomoć.

Medijski projekt u nastavi na daljinu

Tu istu pomoć i razumijevanje, uz kvalitetno poučavanje nas nastavnika, očekivali su i naši učenici. Produktivna te afirmativna atmosfera postepeno se gradila u virtualnoj učionici nastavnog predmeta Animacija. Učenici su pozitivno reagirali na zadatke i marljivo pristupali njihovom rješavanju, a posebno sam zadovoljna kvalitetnim provođenjem animacijskih praktičnih vježbi, čijom se realizacijom stječu zadani ishodi učenja nastavnog predmeta. Jedna od kreativnih vježbi bila je izrada Flip Booka – blok(ić)a papira, gdje je na svakoj stranici nacrtan crtež, ali s pomakom pa brzim listanjem, zbog tromosti oka, dolazi do privida kretanja. Dakle, princip je isti kao i kod klasične animacije.

Učenica Ivana Tramišak kreirala je za potrebe ovog projekta 143 sličice, a procjenjuje kako joj je za izradu svake sličice trebalo oko 40 minuta.

Nakon što smo teorijski obradili temu te pogledali foto i videoprimjere, proveli smo nekoliko školskih sati na videokonferenciji na kojoj smo metodom oluje mozgova dolazili do ideja i raspravljali o mogućim načinima realizacije. Potom su učenici samostalno izradili Flip Book, uz povremenu online stručnu pomoć usmjerenu prema njihovim potrebama. U tom se procesu istaknuo uradak vrijedne i kreativne učenice Ivane Tramišak, koja je kreirala 143 sličice za potrebe ovog projekta, a procjenjuje kako joj je za izradu svake sličice trebalo oko 40 minuta. Naš mali projekt zapravo je pokazatelj kako je moguće, uz dodatnu motivaciju učenika i stručno vođenje nastavnika, kvalitetno izvesti dio planiranih vježbi tijekom nastave na daljinu, a sve to zaokružiti jednom lijepom pričom o prepoznatom i nagrađenom radu.

Napisala: Tamara Bilankov

Pogled kroz prozor Ivane Tramišak

Prethodni članakGlazbenjaci uspješni na međunarodnom online natjecanju
Sljedeći članakZavršni koncerti maturanata glazbene škole
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.