Svjetska je pandemija prouzrokovana Covid-19 virusom nastavnike i učenike uvelike približila uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). IKT uz pretraživanje, pohranjivanje, upravljanje informacijama, njihovo dijeljenje i prijenos u digitalnome obliku obuhvaća te podrazumijeva i dimenziju komunikacije. Danas, kada je nastava kao takva izmještena iz škola, a nastavni se proces odvija na daljinu upravo je IKT ono što ga uvelike olakšava.

U okviru nastavne teme Glasovne promjene nastavnica Ivana Kotarski za potrebe nastavnoga sata snimila je video koji možete pogledati na ovoj poveznici. Video obuhvaća ponavljanje glasovnih promjena i aktivnosti za učenike. Aktivnosti za učenike su:

  • pogledati i poslušati video s razumijevanjem
  • izraditi vlastite bilješke koristeći Cornell metodu izrade bilježaka (koja je učenicima predstavljena na satu razredne zajednice, također videom)
  • pročitati o alternacijama ije/je/e/i (u bilo kojemu pravopisu hrvatskoga jezika ili na mrežnoj stranici pravopis.hr)
  • snimiti svoj audio ili video uradak u kojemu će na svakodnevnim, uobičajenim, svakidašnjim riječima prikazati pet glasovnih promjena.

Prilikom izvedbe ove nastavne teme ostvaruju se sljedeći ishodi učenja:

  • učenik/učenica pripovijeda u skladu sa željenim učinkom na primatelja (snimka)
  • učenik/učenica analizira i objašnjava glasovne promjene (bilješke, snimka)
  • učenik/učenica se koristi različitim strategijama učenja i samostalno ih primjenjuje u ostvarivanju ciljeva učenja i rješavanju problema u svim područjima učenja (gledanje videa, izrada bilježaka, proučavanje pravopisa, pripovijedanje, snimanje materijala)
  • učenik/učenica samostalno stvara nove sadržaje i ideje primjenjujući različite načine za poticanje kreativnosti (snimka).

U izradi ovoga nastavnog sadržaja pomoću IKT-a sudjelovali su učenici 1. D razreda. Ines Cvetko, Natali Gabud, Julija Jagarčec, Matea Ljubić, Elena Martinčević i Magdalena Škreblin učenice su čiji su radovi izdvojeni i prikazani.

Napisala: Ivana Kotarski

Prethodni članakIza zatvorenog prozora u izolaciji
Sljedeći članakDruga strana zabave
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.