Napisala: Božica Šarić, ravnateljica, fotografije iz školske arhive

Naša školica koju često tako zovemo od milja, jer odražava toplu, kreativnu atmosferu i bliskost nastavnika i učenika, a time i ulijeva obrazovnu sigurnost kod svojih učenika, ove školske godine obilježava 60. obljetnicu osnutka. Povodom Dana škole, krajem studenog, jedan dan obilježavamo interno u krugu naše institucije i to je naša dugogodišnja praksa, a krajem nastavne godine u svibnju ili lipnju otvaramo se javnosti – putem javnog nastupa, koncerata ili otvaranjem izložbe. Takvim pristupom nastojimo poslati zahvalu za svu podršku i suradnju koju ostvarujemo s javnošću – našim osnivačem Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Zabokom i s mnogobrojnim udrugama, poslovnim subjektima i pojedincima.

Povijest naše škole kreće od 1960./1961. pod nazivom Srednja tehnička tekstilna škola u Zaboku koja je bila usmjerena na tekstilnu struku, tada dominantnoj gospodarskoj djelatnost u županiji. Nakon osam različitih naziva škole i traženja najpogodnijih programa obrazovanja, a u skladu s društveno-gospodarskim prilikama, odlukom tadašnjeg Županijskog poglavarstva, od 2006. godine škola nosi naziv Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO – Zabok) i pod tim imenom djeluje i danas.

ŠUDIGO u digitalnom okruženju

Dan škole proveli smo u online okružju, kroz okupljanje na zajedničkoj  platformi. Tom prilikom namjera nam je bila interno istaknuti prednosti naše škole i rada, zajedničkog uspjeha učenika i nastavnika kojeg već godinama ostvarujemo. Uz čestitku ravnateljice, učenicima su se obratile predstavnice stručno-razvojne službe i voditeljice stručnih vijeća te projekata. Zanimljiv je bio i kviz u Kahootu usmjeren na poznavanje Škole.

Dan škole obilježen u virtualnom obliku

Škola smo koja oduvijek prihvaća izazove i pokazuje spremnost na promjene pa tako smo i u vrijeme pandemije našli alternativni put.

Koronavirus je na neki način afirmirao online učenje i rad i to je natprosječan potencijal za sve odgojno-obrazovne institucije. Škola smo koja oduvijek prihvaća izazove i pokazuje spremnost na promjene pa tako smo i u vrijeme pandemije našli alternativni put. Upravo ovo stanje ugroze zahtijeva kreativnije i inovativnije pristupe učenju i poučavanju. Određenim sustavnim politikama i inicijativama u školi osnažujemo nastavnike i učenike za online način rada. Gotovo u tjedan dana svi zaposlenici i suradnici shvatili su ozbiljnost situacije te su u ožujku dali sve od sebe kako bi se transformirali u online okružje i virtualne učionice. Većina naših nastavnika u procesu poučavanja koristi digitalne sadržaje s interneta te izrađuje vlastite, a na tome smo započeli raditi puno ranije nego što je nastupila pandemija. To nam je pomoglo da se lakše nosimo s nastavom na daljinu ili s radom hibridne nastave. Od izvođenja asinkronog e-učenja sve više prelazimo na sinkrone aktivnosti poput videokonferencija, elektroničkog čavrljanja, istovremenih poruka i dijeljenja ekrana, a kod tih aktivnosti svi učenici trebaju istovremeno sudjelovati.

Koliko nam to situacija dozvoljava nastojimo što duže održati nastavu uživo jer smatramo da živi nastavni proces ima prednosti i nezamjenjiv je u smislu učenja određenih vještina, praktične nastave i socijalne interakcije između pojedinih subjekata škole. Odgovorno se ponašamo, radimo u dvije smjene, držimo se svih propisanih epidemioloških mjera, a trenutno radimo prema kombinaciji Modela A i C.

ŠUDIGO danas i u budućnosti

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok danas slovi kao moderna umjetničko-strukovna škola i djeluje u dva sektora obrazovanja, u sektoru umjetnosti (likovno, dizajnersko te glazbeno područje) te u sektoru grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja. Nakon završenog školovanja učenici stječu kvalifikacije za zanimanja grafičkog, industrijskog ili odjevnog dizajnera, web dizajnera, medijskog tehničara, grafičkog tehničara ili završavaju srednjoškolsko obrazovanje za glazbenike – instrumentaliste ili teoretičare, a za slijedeću godinu namjera nam je upisati učenike u solo pjevanje. U školi se obrazuje približno četiristo učenika koji uspješno sudjeluju u mnogobrojnim projektima, osvajaju nagrade na različitim natječajima i natjecanjima u likovnom i glazbenom ili filmskom stvaralaštvu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tabula nova (@tabulanova.sudigo)

Ono što nas razlikuje od svih drugih škola svakako je posvećenost mladim talentima, izvrsnim kreativnim i inovativnim mladim osobama.

Danas Škola zauzima važnu poziciju u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sama činjenica da smo jedina škola u regiji koja je usmjerena na kreativno-kulturne industrije, u sektoru koji  postaje važna sastavnica gospodarskog razvoja na lokalnoj i globalnoj razini. Škola je značajna za Zabok, ali i cijelo Zagorje i u tom smislu njegujemo kulturu dijaloga i suradnju sa svim važnim poslovnim subjektima, civilnim udrugama, umjetničkim organizacijama i ostalim institucijama. Dobra suradnja i podrška osnivača KZŽ i pomoć Grada Zaboka u kojem djelujemo, radimo i stvaramo važna je i nezamjenjiva osnova za napredak jedne škole.

Mladi imaju dobru perspektivu u Zaboku i cijelom Zagorju u smislu pokretanja poduzetničkih projekata u sektoru kulturno-kreativnih industrija. Poduzetnički inkubator u Krapini, budući re-GENERATOR u Zaboku i neki drugi strateški projekti ponukat će mlade da svoje kreativne  potencijale usmjere na ostvarenje ekonomskih prilika i stvore nove vrijednosti. Kao takvi zasigurno će biti prepoznati lokalno i šire.

Ono što nas razlikuje od svih drugih škola svakako je posvećenost mladim talentima, izvrsnim kreativnim i inovativnim mladim osobama kojima pristupamo individualizirano, jačajući njihove jake snage. Takav način rada učenicima omogućuje da prepoznaju svoje potencijale, izraze sebe te oslobode svoju kreativnu energiju kroz likovni, glazbeni, filmski ili neki drugi izričaj. Svojim aktivnim djelovanjem u zajednici svakako težimo ispuniti zacrtanu viziju Škole kojom želimo postati vodeća umjetničko-strukovna škola u regiji koja kod mladih razvija kreativnost i umjetničke potencijale, poduzetništvo te digitalne kompetencije.

Prethodni članakDobrotvorna akcija “ŠUDIGO za Glinu”
Sljedeći članakRetrospektiva: u novu godinu ulazimo u novom ruhu
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.