Okolišni filmski festival ugostit će u svojem programu buduće suorganizatore iz Klasične gimnazije Zagreb, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. U nedjelju (26. svibnja) u 12.30 u Zelenoj akciji prikazat će se izbor učeničkih radova i nagrađivanih ostvarenja: dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih vježbi, filmova i kreativnih dizajnerskih rješenja na širok spektar tema. Organizatori pozivaju sve zainteresirane (pogotovo zainteresirane osmaše za navedene škole) da dođu vidjeti kako razmišljaju i kreativno djeluju mladi umovi. Učenici i učenice će i sami ispričati svoje priče.

Šudigovci su zadnjih godina realizirali nekolicinu kratkih videoradova, u sklopu svojih stručnih predmeta Film, Video i Animacija, koji su se projicirali na mnogim filmskim festivalima i stručnim smotrama. Kroz rad na videu učenici savladavaju razne vještine, tehnike i znanja u domeni njihove struke, a razvijaju i svoj autorski umjetnički jezik te estetiku. Ovom prilikom izdvojili su nekoliko uradaka koji progovaraju o široj tematici okoliša. Autori odabranim temama pristupaju kritički i kreativno definirajući pritom i vlastiti stav kao dio rada.

Tako posjetitelje, u ovom bloku kraćih filmova, očekuju muškarac i žena u tehnici stop animacije, koji u skladu s prirodom žive na izmišljenom Otoku Nade inspirirani likom Robinsona Crusoea. U napuštenom prostoru krojačkog pogona zaigrana plesačica svojim intervencijama otvara nove mogućnosti raspadajućim zidovima, a drugdje pak, učenici promatraju protok vremena kroz senzibilitet haiku pjesme koristeći pritom prirodu kao inspiraciju i materijal. Tu je i učenik koji eksperimentira kroz razne performativne geste u vlastitom domu problematizirajući zagađenje s plastičnim vrećicama. Moći će se čuti i autorska hip-hop pjesma, kojom učenici, sjedeći pritom u školskim klupama, iznose svoj stav o zdravoj hrani.

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.