Učenici i nastavnici ŠUDIGO-a Zabok u sklopu međunarodnog projekta Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina posjetili su Srednju općinsku strukovnu školu u Ilindenu u Sjevernoj Makedoniji. Prije samog posjeta učenici su osmislili zajednički zadatak izrade filmskog uratka i snimanja radijske emisije o afirmativnim i kreativnim načinima provođenja slobodnog vremena. U svrhu što bolje provedbe posjeta projekt je podignut i na eTwinning platformu putem koje su se naši i makedonski učenici predstavili jedni drugima.

Najvažniji dio projekta, odlazak u Sjevernu Makedoniju i Srednju općinsku strukovnu školu Ilinden, odvijao se u prvom tjednu travnja. U ponedjeljak, 1. travnja u pratnji četiri profesorice i ravnateljice devet učenika 3. i 4. razreda medijskih tehničara zaputilo se u Skopje. Odmah nakon slijetanja u Zračnu luku Skopje krenuli su na početno upoznavanje u školu u Ilinden. Tamo su ih dočekali ravnatelj škole Zoranče Arsovski, nastavnici te petnaestak učenika. „Nije dugo trebalo da se svi sprijateljimo, a poteškoće u čitanju i razumijevanju su ubrzo nestale i s lakoćom smo pričali s našim makedonskim prijateljima koji su se doista potrudili da se osjećamo kao doma” – rekla je Dorja Cug, jedna od sudionika projekta.

Obilazak Skopja i Ohrida

Druga dva dana posjeta bila su predviđena za upoznavanje kulturne baštine Sjeverne Makedonije obilaskom glavnog grada Skopja te odlaskom na Ohridsko jezero i obilaskom grada Ohrida. U Skopju su učenici i nastavnici obišli Tvrđavu Kale, Crkvu Svetog Spasa i izrazito zanimljiv Muzej makedonske borbe, a u Ohridu su spoznali zašto ga se naziva Balkanskim Jeruzalemom obilaskom samo nekih od 365 crkava. Osim obilaska znamenitosti naši su učenici imali zadatak i snimiti materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

„Na putu za Ohrid pridružila nam se i gospođa Ljerka Toth Naumova, Hrvatica s prebivalištem u Makedoniji te aktivna članica Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji. U cjelodnevnom druženju u Ohridu gospođa Toth Naumova upoznala nas je s radom i aktivnostima Zajednice Hrvata, vlastitim angažmanom u Zajednici te svojim pjesničkim djelovanjem. Dugi put od tri sata i kišu po povratku učinile su kraćim zabavne melodije na harmonici koju su svirali naš prijatelj Denis te nastavnik glazbenog odgoja iz makedonske škole.” – prisjetila se Dorja.

Radionice za učenike

Četvrti dan proveden je u samoj školi u kojoj su bile organizirane dvije radionice. Učenici 3.MT razreda Dorja Cug i Patrik Brlek vodili su radionicu o hrvatskoj kulturnoj baštini (na hrvatskom jeziku) unutar koje su učenicima iz Ilindena predstavili povijest, znamenitosti i zanimljivosti o Hrvatskoj i Hrvatskom Zagorju koristeći online alate poput Mentimetra i Kahoota, prezentaciju i križaljku. Nakon same radionice isti su materijal predstavili na satu engleskog jezika učenicima 1. razreda smjera Telekomunikacija.

Učenici 4. razreda medijskih tehničara Petra Sokolić, Denis Kotarski, Marko Fanjkutić i Lucija Čehulić održali su radionicu montaže filma kroz koju su učenike iz Ilindena podučili postupku odabira kadrova i koraka u montaži. Dok su učenici Ivana Zaić, Tin Burek i Lovro Domitrović bili zaduženi za video i foto dokumentaciju projekta.

Rastanak sa suzama

Zasađena su i dva stabla prijateljstva, jedno u ime škole, a drugo u ime same općine Ilinden. Gradonačelnik općine Žika Stojanovski pridružio se okruglom stolu, na kojem su se pokazali montirani videouratci, predstavile obje škole i države te poveo sve učenike i nastavnike u obilazak općine i na zajedničko druženje u malo ležernijoj atmosferi.

“Zajednički susret dviju škola kroz formalno i neformalno druženje pridonio je boljem međusobnom upoznavanju, edukaciji i širenju interkulturnog dijaloga. Učenici su bili smješteni u obiteljima te u zaista iskusili gostoljubivost domaćina koji su ih prihvatili kao vlastitu djecu. Na rastanku je bilo i suza, ali i jasnih planova za ponovnim susretom u Zaboku.” – zaključila je Dorja.

Prethodni članakNagrađen rad “Nešto drugo” na natječaju “Original je uvijek bolji”
Sljedeći članakPonovno izvrsni u području vizualnih umjetnosti i dizajna
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.