Povodom Mjeseca hrvatskog jezika, koji se obilježavao od 21. veljače do 17. ožujka, u školskoj knjižnici održan je lov na blago. “Lov na blago oblik je igre, u našem slučaju edukativne igre, u kojoj sudionici dobivaju niz tragova koji ih vode do cilja, odnosno blaga. Dvije su skupine učenika trebale slijediti dobivene tragove, pokušati odgonetnuti zagonetke i svladati prepreke na koje su naišli. Što se tiče pravila, u svojoj su se potrazi mogli služiti internetom i svojim pametnim telefonima te su trebali biti pažljivi kako njihove tragove i rješenja ne bi čula ili vidjela druga skupina. Zapravo je najvažnije pravilo bilo da se dobro zabave”, objasnila je profesorica hrvatskog jezika Lahorka Jurinić.

Knjižničarka je na vratima knjižnice svakog dana od početka ove manifestacije izvjesila QR kod koji su učenici mogli skenirati te bi im se nakon toga prikazalo pitanje vezano uz gramatiku, pravopis ili povijest hrvatskoga jezika. Ova su pitanja bila svojevrsna kvalifikacija za sudjelovanje u lovu na blago. Šestero učenika koji su točno odgovorili na najveći broj pitanja ušli su u dvije skupine koje su sudjelovale u lovu. To su bili: Nina Čukman (1. GT), Ivana Zaić (3. MT), David Bezik Haric, Marko Dominkuš, Karlo Prugovečki i Robert Štefanović (4. MT).

Knjižničarka Valentina Petric Klaužer i nastavnica hrvatskoga jezika Lahorka Jurinić željele su obilježiti Mjesec hrvatske knjige na način koji bi i učenicima bio zanimljiv. “Lov na blago brzo se pokazao kao odličan izbor jer se radi o aktivnosti koja učenike potiče na kreativno razmišljanje, a ujedno je i zabavna. QR kodovi također su nešto što je našim učenicima blisko i što ih je iz dana u dan motiviralo da se uključe u obilježavanje ove manifestacije”, napomenula je prof. Jurinić. Nakon neizvjesne borbe na kraju je pobjedu odnijela skupina u kojoj su bili učenici Nina Čukman, Karlo Prugovečki i Marko Dominkuš.

„Budući da se radi o lovu na blago, željeli smo da nagrade uistinu budu malo blago. Za troje učenika pobjedničke ekipe nagrada su bila dva para slušalica s mikrofonom te jedna torbica za laptop. Uz to, svaki je učenik na poklon dobio jedan suvremeni kriminalistički roman“, za kraj dodaje prof. Jurinić. No ni druga skupina kući nije otišla praznih ruku – oni su se utješili čokoladama koje su dobili na poklon. Lov na blago bilo je novo i zanimljivo iskustvo kako za naše učenike, tako i za knjižničarku i nastavnicu koje su osmislile ovu aktivnost.

Napisala: Katarina Kovačević, 2. MT

Prethodni članakŠudigovci podržali ekološku akciju #climatestrike2019croatia
Sljedeći članakProfesionalno usmjeravanje za maturante
Novinarka i fotografkinja digitalne redakcije (šk. god. 2018./2019.). Kada nije u školi voli crtati i slušati glazbu.

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.