Svečano otvorenje izložbe održano je u petak, 1. veljače u Velikoj galeriji grada Zaboka. U ime ravnateljice Božice Šarić, prisutne je pozdravila prof. Carmen Bačura Potočić, a o likovnom stvaralaštvu djece govorila je prof. Nikolina Ptičar, koja je održala i radionicu za djecu neposredno prije otvorenja izložbe. Svojim dolaskom izložbu su podržali i zamjenica župana Jasna Petek, zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek te njegova zamjenica Valentina Đurek.

Sve te legende su mladi umjetnici koristili kao neke od motiva u svojim radovima u kojima nisu bili nimalo ograničeni u svojim idejama.

Tajne dvoraca u likovnom stvaralaštvu djece i mladih – ovogodišnja je tema već tradicionalne izložbe. Kako saznajemo u predgovoru prof. Nikoline Ptičar, diljem Europe od srednjega vijeka niču vlastelinski burgovi i dvorci. Na području sjeverozapadne Hrvatske opstalo je pedesetak dvoraca. Razne legende i priče prate te dvorce kroz stoljeća, a isto tako se pojavljuju u mnogim radovima koji se mogu pronaći u Gradskoj galeriji Zabok. Neke od tih priča, kao što su o ljubavi Veronike Desinićke i sina grofa Celjskog, vezane su uz dvorac Veliki Tabor. Isto tako, postoji priča kako se engleski kralj Rikard Lavljeg Srca sklonio u Pustu Belu gdje su ga čuvali templari po povratku s križarskih ratova. Druga pak legenda govori da je kod dvorca Bela u jednome danu spaljeno čak 60 vještica. Slične legende postoje i o Barbari Celjskoj koja je u hrvatskom narodu do danas ostala zapamćena kao Crna kraljica na čiju su ljepotu zle vampirice pali mnogi udvarači, a prema legendi imala je vrlo zli karakter te je uvijek bila obučena u crno. Sve te legende su mladi umjetnici koristili kao neke od motiva u svojim radovima u kojima nisu bili nimalo ograničeni u svojim idejama.

Likovni radovi učenika iz brojnih zagorskih škola

U duhu stvaralaštva, ravnateljica Škole Božica Šarić poručila je da svjesno ili nesvjesno, svaka izložba iz godine u godinu, povodom Noći muzeja proširuje prostore vlastite percepcije na svijet oko sebe i prožima nas novom energijom, jer mi promatrači beskrajno uživamo upravo u igrama i pomacima, zagonetkama i neočekivanim vizualnim iznenađenjima naše djece i mladih. Tome je doprinio i organizacijski odbor izložbe –  Anuška Alfirević, Carmen Bačura Potočić i Nikola Sinković, dok je idejno rješenje naslovnice kataloga osmislio učenik Stjepan Mirko Mak iz 4.WD razreda pod mentorstvom prof. Sinkovića.

Na izložbi su sudjelovali učenici i mentori iz OŠ Bedekovčina, OŠ Vladimira Nazora Budinščina, OŠ Donja Stubica, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Pavla Štosa Kraljevac na Sutli, OŠ Krapinske Toplice, OŠ Marija Bistrica, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Side Košutić Radoboj, OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Lijepa naša Tuhelj, OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Zlatar Bistrica i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Svi radovi učenika iz navedenih škola imaju neprocjenjivu vrijednost i svakako vrijedi doći i pogledati svojim očima, ali požurite jer izložba ostaje otvorena samo do petka, 8. veljače.

Napisao: Borna Banovec, 2.MT, snimio: Karlo Škreblin, 4.MT

Prethodni članakRobert Štefanović najbolji na čak dva školska natjecanja
Sljedeći članakŠudigovci na Noći muzeja u Lobor-gradu
Novinar digitalne redakcije (šk. god. 2018./2019.) i dopredsjednik Učeničkog vijeća. Voli pse, filmove i kuhanje.

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.