Tko su zapravo mladi s psihičkim poremećajima? Jesu li to samo adolescenti koji pronalaze sami sebe i na taj način traže pažnju okoline ili su to mlade osobe kojima je zaista potrebna pomoć?

Svakodnevne situacije koje većina odraslih ni ne percipira, mladima predstavljaju ogroman stres i nelagodu, zbog koje se javljaju brojni psihički poremećaji, koje taje od prijatelja, roditelja, profesora. Boje se, jer ne žele osudu okoline. One koja bi ih mogla promatrati pod zadrškom oka, osuditi i tako ih ranjive gurnuti u još veći ponor. Kao društvu nam je potrebna, zapravo dvojna edukacija. Mladima da se oslobode i progovore o svojim problemima, a sve kako bi im se moglo pomoći; dok je starijima potrebna edukacija koja bi razbila stigmu kako je psihička bolest sramota, ali i educirala ih koliko psihički poremećaji zapravo utječu na cjelokupno zdravlje te da nisu bezazleni.

Snimljen film Deprimere

Stoga je naša škola krenula u suradnju sa Školom za medicinske sestre Vrapče, a u okviru koje su učenici 4. razreda medijskih tehničara, pod mentorstvom prof. Marine Kanceljak Buhin, a rukovodeći se porukama koje im je ustupila prof. Suzana Ribarić, iz Škole za medicinske sestre Vrapče, snimili filmove kojima su željeli vršnjacima ukazati na svakidašnje situacije s kojima se nose mladi, koji pate od određenog psihičkog poremećaja. Nika Horvat i Tea Huljek snimile su film naziva Deprimere, koji je krajem listopada prikazan na skupu posvećenom Danu mentalnog zdravlja, u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu. Skupu je nazočila i Božica Šarić, ravnateljica naše škole.

Cilj ove suradnje je potaknuti mlade na razvoj prosocijalnog ponašanja i izbor zdravog stila života, kako bi se mogli uspješno nositi s izazovima svakodnevnog života i odrastanja te osvijestiti važnost unaprjeđenja i brige za vlastito mentalno zdravlje, povećati znanje mladih o mentalnom zdravlju te smanjiti stigmu prema mentalnim poremećajima.

Niste vi krivi!

Pojavi li vam se neki od problema mentalnog zdravlja, znajte da je to isto kao i bilo koja fizička bolest i vi niste krivi za pojavu bolesti. Svatko se može razboljeti u bilo kojem trenutku, zbog toga potražite pomoć u savjetovalištu ili kod liječnika, razgovarajte s osobom u koju imate povjerenja (prijatelji, roditelji, profesori, školska stručna služba). A kako bi pomogli sebi samima, budite aktivni i svaki dan napravite nešto za sebe, upravljajte sa svojim osjećajima, bavite se onim što volite, prihvatite se onakvi kakvi jeste, budite svoji, održavajte dobre odnose s drugima, razvijajte sebe i svoje potencijale, surađujte i pomažite drugima, bavite se sportom, zdravo se hranite i kvalitetno spavajte te zapamtite: problemi se mogu riješiti!

Prethodni članakNastavnica Tamara Bilankov na edukaciji u Bolonji
Sljedeći članakEdukacija o neformalnim oblicima nastave u Nizozemskoj
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.