Nastavnik stručnih predmeta iz područja web dizajna Krešimir Varga sudjelovao je ovo ljeto, od 6. do 14. srpnja, na vrlo zanimljivoj specijaliziranoj radionici Tehnike i metode dizajna korisničkog iskustva koja se održala na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, sastavnici Sveučilišta u Zagrebu.

Na radionici, koju su priredili i vodili nastavnici FOI-ja doc. dr. sc. Dijana Plantak Vukovac i doc. dr. sc. Zlatko Stapić, polaznici su stekli teorijska znanja i upoznali se s najnovijim praksama u dizajnu korisničkog iskustva (user experience design, UX design) te recentnog smjera u znanstvenoj disciplini interakcija čovjeka i računala (human-computer interaction, HCI). Današnji razvojni inženjeri trebaju razumjeti različite korisničke potrebe, osvijestiti izazove interakcija s kojima se susreće prosječan korisnik (ili korisnik s poteškoćama) neke aplikacije te poznavati tehnike i alate koji omogućuju oblikovanje korisničkih potreba u zahtjeve koji će rezultirati izgradnjom upotrebljive aplikacije koju je ugodno koristiti. Stoga je cilj ove radionice bio naučiti polaznike da znaju razlikovati, odabrati i primijeniti različite tehnike i metode koje se koriste u dizajnu interaktivnih sustava prije faze programiranja/kodiranja sustava, a temelje se na pristupu orijentiranom korisniku i poboljšanju korisničkog iskustva.

Radionica se fokusirala na početne i završne faze dizajna programskih proizvoda (poput mobilnih aplikacija i web rješenja): identifikaciju i analizu korisničkih potreba, inicijalni dizajn korisničkih sučelja, prototipiranje te vrednovanje korisničkih sučelja.

Fotografije: FOI Varaždin

IZVORCPSRK
Prethodni članakPodjela pohvalnica za odlične učenike
Sljedeći članakLucijin i Magdalenin film na Dubrovačkom filmskom festivalu
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.