Sve što vidimo oko sebe – predmeti i okolina koja nas okružuje – prvotno je nastalo u mislima nekog industrijskog ili produkt dizajnera. Industrijski dizajn podrazumijeva oblikovanje predmeta koji će se proizvoditi u serijama, a obuhvaća nekoliko faza: istraživanje/analiza, izrada skica/rješavanje dizajn problema, izrada projekta, izrada prototipa ili modela te u konačnici proizvodnja i distribucija proizvoda. Iako je u Hrvatskoj industrijska proizvodnja s originalnim dizajnerskim rješenjima godinama bila zanemarivana, posljednjih se godina vidi ogroman napredak u tom području što znači kako će rasti potreba za mladim inovativnim dizajnerima.

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok 2004. godine otvoren je odjel industrijskog dizajna u sklopu sektora likovne umjetnosti i dizajna. Od tada pa sve do danas atraktivan nastavni program koji uključuje predmete projektiranje, ergonomija, nacrtna geometrija, tehnologija materijala, materijali i procesi oblikovanja, oblikovanje interijera, crtanje i slikanje nude učenicima brojne mogućnosti kreativnog izražavanja. Kao osnovu svladavaju tehnike crtanja koje potom pretaču u ideje i detaljno ih razrađuju pomoću suvremenih računalnih aplikacija kao što su SketchUp, Auto CAD, Photoshop i InDesign.

Tijekom svojeg školovanja upoznaju se i sa suvremenim kretanjima u ovom području kako bi ih se potaklo na razmišljanje o širenju koncepta funkcije, inovativnom načinu uporabe materijala, uvođenju novih tehnologija, istraživanju granica estetike te održivom dizajnu i utjecaju na okoliš. To se, osim redovnom, postiže terenskom nastavom, uključivanjem u projekte, poticanjem poduzetničke klime i slično. Nakon školovanja mogu upisati Studij dizajna/arhitekture (AF), Akademiju likovnih umjetnosti, Filozofski fakultet, pokrenuti vlastiti studio za dizajn ili se zaposliti u projektnom uredu u nekoj proizvodnoj tvrtki.

Radove naših učenika iz područja industrijskog dizajna pogledajte u priloženoj fotogaleriji.

Priredio: Nikola Sinković

Industrijski dizajner – projektiranje 2018. / Google Photos
Prethodni članakUčenička zadruga “Plavi trnac” predložena za državnu smotru
Sljedeći članakOtvorenje multimedijalne izložbe “Zasvijetli” u zabočkoj galeriji
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.