Deveto državno natjecanje iz Obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audio-vizualnog oblikovanja – World Skills Croatia – u Splitu je od 25. do 27. travnja okupilo 29 učenika i 21 mentora iz 9 srednjih škola. Učenici su se natjecali u tri područja: grafička tehnologija i dizajn, web dizajn i multimedija, a u području web dizajna i multimedije sudjelovali su i učenici iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te pritom ostvarili izvrsne rezultate.

Natjecanja iz web dizajna i radija

Brončanu medalju u području web dizajna osvojio je Dino Dolovčak, učenik 3.WD razreda, koji se plasirao na treće mjesto s 35 od 40 mogućih bodova. “Bilo je to veliko iskustvo za mene, vidio sam puno toga, razgledali smo Split i Imotski, jako mi se svidjelo. Najveći dojam na mene ostavila je škola domaćin. Zadovoljan sam postignutim rezultatom i nadam se da će dogodine biti prilike za još boljim. Zahvaljujem mentoru na uloženom trudu i podršci koju mi je pružio” – kratko nam je rekao samozatajni i skromni Dino. Učenika je za natjecanje, na kojem su se provjeravala znanja i vještine u izradbi dinamičnog web sjedišta korištenjem HTML5, CSS3 i JavaScript tehnologija, pripremao nastavnik Krešimir Varga.

U području multimedije, učenice Magdalena Janđel iz 4.MT i Petra Sokolić iz 3.MT zajedno su osvojile šesto mjesto za izradbu radijske reportaže na temu intelektualnog vlasništva. “Zaista je predivan osjećaj doživjeti razmjenu iskustva učenika koji pohađaju istu školu, isti smjer te slušaju iste predmete. Iskustvo natjecanja je također zanimljivo jer sastaviti radijsku emisiju u četiri sata nije mala stvar. Treba doći i na to državno i samim time se svi sudionici mogu smatrati pobjednicima” – istaknula je Petra. Mentorica učenicama je nastavnica stručnih predmeta Marina Kanceljak Buhin.

Smotra fotografija i izložba učeničkih radova

Uz samo natjecanje održana su i dva popratna događanja u školskoj galeriji Kreaktiva – smotra fotografija na temu Snapshot: ritam grada te izložba učeničkih radova iz strukovnih predmeta nastalih u okviru redovnog obrazovanja.

Na smotri fotografija prvu nagradu osvojila je Lucija Strugar iz 4.MT za kolekciju od pet međusobno poveznih fotografija pod nazivom Ljubav i prijateljstvo u dugoj ekspoziciji. “Autor je na izuzetno kreativan način povezao slučajne prolaznike s glavnim likovima na svojim fotografijama. Za ovakav pristup fotografiji u kojoj se koristi duga ekspozicija, osim kreativnosti, potrebna je viša razina fotografskih znanja i vještina kako bi se dobio željeni rezultat. Dodatno oduševljava ideja da se sve fotografije povežu u priču u kojoj svaka od njih predstavlja zaseban snapshot” – izvadak je iz obrazloženja poznatog splitskog fotografa Matka Biljaka za prvonagrađeni rad. Mentorica njezinog rada je nastavnica stručnih predmeta Tamara Bilankov.

ŠUDIGO se istaknuo i na pratećoj izložbi i to s bogatom zbirkom učeničkih radova u klasičnom i digitalnom obliku – serijom fotografija, plakatima, kalendarom, grafičkim proizvodima poput rokovnika i podmetača za čaše, radijskom emisijom, raznim vrstama filmova i animacija, multimedijalnom prezentacijom, web stranicom te tiskanim i digitalnim izdanjem školskog lista Tabula nova. U stvaranju navedenih radova sudjelovalo je više od četrdeset učenika naše škole uz mentorstvo desetak nastavnika.

Provedba natjecanja i razmjena iskustva

Državno natjecanje organizirali su i proveli Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Državno povjerenstvo te Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split. U radu Državnog povjerenstva sudjelovala je i nastavnica iz naše škole Ruža Leskovar, koja je ujedno bila i u prosudbenom povjerenstvu za grafičku tehnologiju i dizajn. U povjerenstvima iz svih područja natjecanja bio je i po jedan stručnjak iz realnog sektora što dodatno daje na vrijednosti samog natjecanja.

Medalje, priznanja i pohvalnice za učenike te zahvalnice za mentore dodijelili su na svečanom zatvaranju viša stručna savjetnica Tamara Hudolin iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Ivan Kovačević. Škola domaćin osigurala je i dodatne vrijedne nagrade za najbolje učenike.

Ovo državno natjecanje bila je iznimna prilika za stvaranje novih poznanstava među učenicima i nastavnicima, kao i za razmjenu iskustava. Sudionici natjecanja organizirano su razgledali gradsku jezgru Splita i Imotski te posjetili Galeriju umjetnina, tiskaru Slobodne Dalmacije, sveučilišni kampus i knjižnicu. Kako kažu naši šudigovci, najviše ih je oduševila odlična organizacija i gostoprimstvo škole domaćina, kao i vatreno otvorenje s plesačicama, akrobatima i biciklistima na prvi dan natjecanja.

9. državno natjecanje učenika iz OSGTAVO, Split, 25. – 27. travnja 2018. / Google Photos
Prethodni članakOdržana akcija Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš
Sljedeći članakDiseminacija Erasmus+ projekta na Županijskom stručnom vijeću
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.