Svjesna svih nužnih promjena u strukovnom obrazovanju, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok nastoji svojim učenicima u zanimanjima u sektoru grafičke tehnologije (grafičar tiska, pripreme i grafičar dorade) omogućiti što bolje stjecanje kompetencija kroz različite oblike učenja i poučavanja stručnih znanja. Kao najbolji model pokazuje se učenje na radu, a u skladu s tim – što kvalitetnija suradnja s realnim sektorom, odnosno tvrtkama koje se svojim pristupom približavaju i educiraju učenike u postojećem obrazovnom sustavu. Na taj način, u zajedničkoj suradnji s obrazovnom institucijom, osiguravaju bolju pripremu učenika za tržište rada, a ponaosob ostvaruju prednosti za vlastita poduzeća.

Izvrsno iskustvo dijelimo s tvrtkom papira – Dunapack d.o.o. iz Zaboka. Namjera je bila da se učenicima približi i prezentira tvornica u susjedstvu te promovira struka. Dogovoreno je  na razini uprave Škole i poduzeća da se intenziviraju različiti oblici suradnje – predavanja za učenike, stipendiranje učenika, pomoći i donacije te da se učenici što više uključe u sam proces proizvodnje kroz praktičnu nastavu ili stručnu praksu.

Tako je početak suradnje započeo dolaskom samih zaposlenika u našu školu gdje su učenicima održali predavanja i radionice iz tematskog područja kartonaže i izrade kutija na predmetu praktične nastave s tehnologijom zanimanja učenika trećih razreda.

Sredinom veljače (15. veljače 2018.) na predavanju je gospođa Sanja Miketić-Curman predstavila grupaciju Prinzhorn Holding i pobliže učenike upoznala s firmom Valoviti papir – Dunapack d.o.o. koja je jedna od firmi u grupaciji. O dizajnu i konstrukciji kutija nam je iscrpno predavanje pripremio voditelj tog odjela, gospodin Dražen Franjković, koji je naglasio ulogu naručitelja, važnost neprestanog praćenja napretka tehnologije te neprestani rad na sebi kao pojedincu.

Na drugoj radionici (22. veljače 2018.) gospodin Marko Salečić učenike je upoznao s detaljima stroja za izradu valovitog papira, objasnio samu izradu valovitog papira te konačni oblik tog papira (ploče dvoslojnog, troslojnog ili peteroslojnog valovitog kartona). Također nas je upoznao sa svim preradnim strojevima na kojima se prerađuju ploče valovitog kartona u transportne kutije ili štancanu ambalažu. Gospođa Ivana Martinić je učenicima naglasila važnost zaštite na radu te pojasnila koliko im je značajna sigurnost radnika u njihovoj tvornici.

Na kraju ovog susreta učenici su nagrađeni kapama s logotipom Dunapacka kao poticaj za daljnju suradnju i buduća dobra zaposlenja i u njihovom okruženju.

Prethodni članakŠudigovci posjetili izložbu “Krelac” na kojoj je predstavljen samo jedan rad
Sljedeći članakU ŠUDIGU obilježen Dan žena
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.