Dana 14. veljače 2017. u Galeriji Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” u Zaboku održana je svečanost dodjele nagrada,priznanja i zahvalnica sudionicima projekta “Promicanje istine o Domovinskom ratu i likovno-literarni natječaj 2016.”. U 2016. godini u projektu je sudjelovalo ukupno 1.300 učenika iz 17 osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije te jedne srednje škole iz Primorsko-goranske županije (Grad Rijeka).

Tijekom 2016. godine održali smo 22 predavanja o Domovinskom ratu u 17 osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije i jednoj srednjoj školi u Rijeci. Ukupno je u projektu sudjelovalo 1300 učenika i nastavnika. Na likovno-literarni natječaj,koji u suradnji s osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije provodimo od 2014. godine,pristigao je 161 rad (16 literarnih i 145 likovnih). U 2014. godini na natječaju su sudjelovale dvije škole,2015. šest škola a 2016. dvanaest škola. Tijekom 2016. godine organizirali smo tri izložbe likovno-literarnih radova koje je razgledalo nekoliko tisuća građana.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio predsjednik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” Mladen Hrastinski koji ih je ukratko upoznao s osnovnim činjenicama o projektu.
Program svečanosti vodila je ravnateljica Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” Zabok Branka Vrbanec koja je izrazila zadovoljstvo što je treću godinu za redom svečanost organizirana u prostoru knjižnice. U ime škola-sudionica projekta nazočnima se obratila ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica Sanja Knezić. Zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Nevenka Gregurić, istaknula je, pozdravljajući nazočne, da prije tri godine nije vjerovala da će ovaj projekt zaživjeti u ovom obimu te je izrazila podršku istom.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je istaknuo:

– Neprekidno govorimo da u obrazovnom sustavu kroz nastavu nije dovoljno obrađena tema Domovinskog rata, međutim ništa ne poduzimamo kao društvo i kao resorno ministarstvo po tom pitanju. Branitelji su stoga sami odlučili to promijeniti i širiti istinu o Domovinskom ratu, što je među učenicima odlično prihvaćeno, jer nitko im ne može bolje i vjerodostojnije dočarati kako je bilo u ono vrijeme. Želim zahvaliti članovima “Baruna” i braniteljske udruge Sv. Juraj iz Gornje na velikom doprinosu kojeg su dali tijekom Domovinskog rata, ali i na onome što danas čine kroz ovaj projekt, za kojeg se nadam da će ga dogodine podržati sve škole na području Krapinsko-zagorske županije.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja nazočnima se obratila djelatnica Regionalnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapini Ivana Iskrić koja je izrazila potporu resornog ministarstva ovom i ovakvim projektima i zaželjela još više uspjeha u budućoj provedbi istog.

Nagrade su uručene u tri kategorije. U kategoriji literarnih radova nagrade su uručili izaslanica ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata docenta. dr. sc. Ante Nazora i člana ocjenjivačkog povjerenstva, dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, djelatnica Centra i zamjenik župana Kapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Prva nagrada dodijeljena je Lauri Labaš, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Jer tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?”. Druga nagrada dodijeljena je Luciji Lisak, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Nećemo zaboraviti”. Treća nagrada dodijeljena je Silviu Hopeku, učeniku Osnovne škole Belec za rad pod naslovom “Uskrsnuće branitelja Krste” i Gordani Vincelj, učenici 7. razreda Osnovne škole “Franje Horvata Kiša” Lobor za rad pod naslovom “Domovino”. Stručno povjerenstvo za odabir literarnih radova činili su profesorica hrvatskog jezika Branka Vrbanec, ravnateljica Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” Zabok i docent. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Mentori autora literarnih radova su Mario Šimudvarac, prof. hrvatskoga jezika iz Osnovne škole Belec, Matea Nemčić iz Osnovne škole Konjščina, Snježana Radišković iz Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor, Vesna Jakopović, prof. hrvatskoga jezika iz Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica, Nevenka Šušljek, mag., iz Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar i Ivana Frajzman iz Osnovne škole Side Košutić Radoboj.

U kategoriji likovnih radova osnovnih škola nagrade su uručili dr. art. Mirjana Smolić i župan Željko Kolar. Prva nagrada dodijeljena je Dorotei Kralj učenici osmog razreda Osnovne škole Konjščina. Druga nagrada dodijeljena je Leonardi Gašpar učenici Osnovne škole Bedekovčina. Treća nagrada za likovni rad dodijeljena je Eleni Eršek, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor i Mirni Bajs učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica.
U kategoriji likovnih radova srednjih škola nagrade su uručili dr. art. Mirjana Smolić i izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Iskrić. Prva nagrada dodijeljena je Lani Čaržavec, druga nagrada dodijeljena je Damiru Glasu, a treća nagrada dodijeljena je Luki Žugecu i Teu Seljanu. Svi su učenici Škole za  umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Stručno povjerenstvo činila je profesorica likovne grupe predmeta u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok , dr. art. Mirjana Smolić.

Mentori autora likovnih radova su Mirela Duktaj iz Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina i Osnovne škole Konjščina, Božena Lacković iz Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica, profesorica Ljiljana Cvetko iz Osnovne škole Bedekovčina, Vlasta Novački iz Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor, iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok profesor Borjan Komarica, diplomirani dizajner i profesor Nikola Sinković, diplomirani dizajner, Zvonko Šarčević iz Osnovne škole Belec, profesorica Dragana Palčić iz Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor i Mia Papeš iz Osnovne škole Stubičke Toplice.

Kako bismo zahvalili svim sudionicima projekta i potaknuli učenike i nastavnike na još veći odaziv dodijelili smo poticajne i vrijedne nagrade. Također smo simboličnim poklonima nagradili i mentore svih učenika.

Glazbene točke izvodio je Vid Kotarski. Svečanosti su uz predstavnike većine škola-sudionica projekta nazočili predstavnici pokrovitelja i podupiratelja, zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Nevenka Gregurić, gradonačelnik Grada Donja Stubica Juraj Srebačić, načelnik i zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i Vladimir Škvorc, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, komercijalni direktor Hotela “Matija Gubec” Stubičke Toplice Filip Poštek, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina te predsjednik i tajnik Udruge branitelja “Sveti Juraj” Gornja Stubica Ivan Ilinić i Stjepan Lešković.

Projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu i likovno-literarni natječaj” provodimo uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Krapinsko-zagorske županije, općine Stubičke Toplice, Zlatar Bistrica i Gornja Stubica te Grada Donja Stubica. Pokrovitelji dodjele nagrada su Hotel “Matija Gubec” Stubičke Toplice i Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli. Projekt provodimo u partnerstvu s Udrugom branitelja “Sveti Juraj” iz Gornje Stubice.

Na kraju svečanosti nazočnima se obratio tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” i voditelj projekta Radmil Pavalić-Paraga, koji je zahvalio svim sudionicima projekta – učenicima, njihovim nastavnicima i mentorima te izrazio nadu u još uspješniju suradnju u narednom razdoblju, svim pokroviteljima uz nadu da će i dalje pratiti ovaj projekt i pomoći nam da ga učinimo još boljim, partnerima u projektu – Udruzi branitelja “Sveti Juraj” iz Gornje Stubice, izvoditelju glazbenih točaka Vidu Kotarskom, djelatnicima i ravnateljici Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” na svesrdnoj pomoći i podršci te članovima Udruge.

Projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu i likovno-literarni natječaj” nastavljamo provoditi i u 2017. godini. Pozivamo škole koje do sada nisu sudjelovale i bile uključene u projekt da nam se jave. Spremni smo posjetiti svaku školu u kojoj bude iskazan interes i predstaviti projekt i njegove ciljeve.

Izložbu likovno-literarnih radova moglo se razgledati svakog radnog dana u radnom vremenu Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” u Zaboku od 15. do 28. veljače 2017.

(pruzeto s FB stranice Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun”)

Promicanje istine o Domovinskom ratu 2017. / Google Photos
Prethodni članakVolonterka godine Sandra Benčić već pet godina pomaže
Sljedeći članakMeđunarodni dana djeteta oboljelih od malignih bolesti
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.