U sklopu naše škole već niz godina djeluje Volonterski klub. Učenici volonteri u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u mnoštvu aktivnosti nastojeći doprinijeti svojim radom užoj i široj zajednici te pružiti pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Kada ih pitate što je to što ih pokreće i koji su to razlozi zbog kojih svoje slobodno vrijeme provode radno, uvijek možete čuti isti odgovor. Želja za stjecanjem novih iskustava, upoznavanjem novih ljudi, pomaganjem. No, činjenica je da učenici volonteri imaju veliko srce koje nesebično daju onima kojima je to najpotrebnije.

– Aktivnosti u kojima su do sada sudjelovali naši volonteri su brojne, a sve je započelo još 2010. godine kada su u sklopu projekta I mi smo posebni, organizirali niz humanitarnih aktivnosti u svrhu prikupljanja sredstava za ugradnju dizala namijenjenog za učenike s invaliditetom. – rekla nam je Valentina Petric Klaužer, knjižničarka i voditeljica Volonterskog kluba škole.

Podržavanje volontera

Ravnateljica škole podržava volonterske aktivnosti koje se provode u okviru škole i izvan nje te stalno naglašava da treba uložiti puno truda u senzibilizaciju kolektiva kako bi svi zajedno podržavali volonterske aktivnosti učenika, koji zbog svog angažmana ponekad moraju izostati s nastave i znati dobro uskladiti školske obaveze i želju za volontiranjem. Škola je 2014. godine bila nositelj Državnog natjecanja u sektoru Grafičke tehnologije i audiovizualnog oblikovanja, a tema natjecanja bila je upravo volontiranje mladih.

– Poučavamo naše učenike da volontiranje svakako obogaćuje osobu jer ulaganje svog slobodnog vremena za opće dobro bez naknade je u današnje vrijeme neprocjenjiva vrijednost. – istaknula je ravnateljica Božica Šarić.

Još smo uvijek željni znanja

Aktivnost na koju su izuzetno ponosni, a naročito zbog velikog interesa od strane polaznika je projekt Još smo uvijek željni znanja.

– Kroz informatičke radionice naši volonteri podučavaju osobe treće životne dobi osnovama informatičke pismenosti i snalaženja na internetu, a svakom polazniku pristupa se individualno. Ovom akcijom želimo, putem zajedničkog druženja i međugeneracijskog učenja, pridonijeti kvaliteti života i društvenoj integraciji osoba treće životne dobi te senzibilizirati naše učenike, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu za stvaranje kvalitetnijeg životnog ozračja pripadnika treće životne dobi. – dodala je knjižničarka.

Suradnja s Društvom Naša djeca Zabok

Iza njih je i suradnja s Društvom Naša djeca Zabok s kojima su održali mnoštvo radionica, a među njima se ističu radionica izrade igračaka za Dječji odjel Opće bolnice Zabok, prikupljanje slikovnica i igračaka te oslikavanje zidova na Dječjem odjelu bolnice.

– U suradnji s DND-om Zabok naši su volonteri sudjelovali u organizaciji Dječjeg tjedna, u Uskršnjoj radionici, uređenju parka Milana Prpića, Kiki festivalu, radionici Čitaj mi u Gradskoj knjižnici u Zaboku, a posebno su nam dragi posjeti Dječjem vrtiću Zipkica u sklopu radionice Kutić slikovnica pri čemu su se igrali, čitali, družili s najmanjim stanovnicima našeg grada od kojih su i jako puno naučili. – istaknula je knjižničarka.

Volonterka godine

Radišna volonterka, koja je ujedno učenica naše škole, Sandra Benčić, proglašena je volonterkom godine u Krapinsko-zagorskoj županiji. Volonterstvom se počela baviti kroz aktivnosti Društvo Naša djeca Zabok te je uz pomoć njihovih radionica pronašla sebe i otkrila jednu od djelatnosti kojom se želi nastaviti baviti u životu.

– Pomaganje drugima uz zabavu te učenje o stvarima koje nam svakako dobro dođu u životu, sve to možemo dobiti odlučimo li se baviti volonterstvom. – rekla nam je Sandra Benčić.

Brojne akcije

Sandra sudjeluje u brojim akcijama, radionicama i projektima koje organizira Društvo Naša Djeca Zabok, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Mreža udruga Zagor, Udruga Gokul, S.R.U.Z. i Udruga Regenerator. Ona je ponosna volonterka već punih pet godina te ne namjerava prestati. Prve tri godine učila je kroz odgoj o volontiranju, a druge dvije kao maloljetna volonterka. Sandra nam govori kako ju volontiranje ispunjava te kako svoje slobodno vrijeme pametno i pozitivno koristi. Svima predlaže da rade ono što ih ispunjava i ono u čemu uživaju baš kao i ona. Sa svojih 17 godina pametno pridonosi društvu pomaganjem drugima, što bi trebala svaka mlada i sposobna osoba.

Lea Pribolšan, 3.mt

Prethodni članakKapljice, mrvice i portreti Mihaele Bubanko
Sljedeći članakPromicanje istine o Domovinskom ratu
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.