Piše: Barbara Hanjilec, nastavnica engleskog jezika

Od kad smo 2020. godine postali eTwinning škola, svake godine nastojimo što više promovirati vrijednosti i pedagošku praksu eTwinninga, promicati važnost primjene suvremenih nastavnih metoda u nastavi te obrazovne ishode nastavnih predmeta i međupredmetnih tema ostvarivati kroz projektu nastavu i istraživalački rad.

Prvi međunarodni eTwinning projekt: TED-inspired speech competition: The Mock-Talks realiziran je prije 4 godine. Deset učenika tadašnjih trećih razreda medijskih tehničara pod mentorstvom profesorice Barbare Hanjilec sudjelovalo je u osmišljavanju projekta, planiranju i vrednovanju aktivnosti, suradničkom i kreativnom radu osmišljavanja stranica projekta na TwinSpace-u.

Od tada je provedeno 8 međunarodnih i 3 nacionalna projekta te smo prepoznati kao škola koja promiče eTwinning vrijednosti i dodijeljena nam je već spomenuta oznaka eTwinning škole.

Prošle školske godine u ŠUDIGO Zabok provodila su se čak tri eTwinning projekta: Sky(pe) is the limit, Generation Gap i Me, Myself and I. Prvi puta su učenici iz različitih razreda i različitih programa sudjelovali u aktivnostima međunarodnog karaktera na svojim redovitim nastavnim satovima. Do tada su se projekti odvijali prvenstveno u razredima medijskih tehničara pod koordinacijom profesorice Barbare Hanjilec, nastavnice engleskog jezika u tom programu, a sada su projekte vodile i profesorica etike Sanja Zagorec te profesorica engleskog jezika Dea Kovačević.

Aktivnosti koje smo proveli prepoznate su kao kvalitetne i uspješne te su nam dodijeljene dvije nacionalne oznake kvalitete (Quality Label), a nedugo nakon toga i europske oznake kvalitete.

Projekt Sky(pe) is the limit  koji je provodila nastavnica Barbara Hanjilec na satovima engleskog jezika s učenicima tadašnjeg prvih razreda medijskih tehničara i grafičkih tehničara pripreme, povezao je učenike naše škole s njihovim vršnjacima iz Italije, Irske i Francuske. Nizom aktivnosti su učenici upoznavali jedni druge kroz teme slobodnog vremena, odnosa prema čitanju, predstavljanja kulture i tradicije vlastitih zemalja i istraživanja o posebnostima drugih kultura.

Drugi projekt, Generation bridge – more understanding people in a happy and supporting community realiziran je pod koordinacijom profesorice Sanje Zagorec i članice Dee Kovačević. Projektne aktivnosti provodile se se u sklopu nastave etike i engleskoga jezika s učenicima trećeg razreda dizajna i web dizajna te njihovih roditelja, a u suradnji sa školama iz Slovačke i Moldavije. Cilj projekta je bio promicati međugeneracijsku solidarnost i ostvariti ishode iz međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj.

Ove školske godine u školski su kurikulum uvrštena četiri nova eTwinning projekta:

    1. Sky(pe) is the limit_2nd edition – malo promijenjeni prošlogodišnji projekt u sklopu nastave engleskog jezika prvih razreda Medijskih tehničara pod koordinacijom profesorice Barbare Hanjilec
    2. ECOentric – projekt koji će raditi na jačanju ekološke osviještenosti učenika, a vodi ga profesorica etike Sanja Zagorec
    3. New perspectives of poetry – projekt vezan uz hrvatski i engleski jezik u 3. i 4. razredu Likovne umjetnosti i dizajna koji će koordinirati profesorica Ivana Kotarski u suradnji s profesoricom Deom Kovačević.
    4. Hidden beauties of my homeland – projekt koji koordinira profesorica Ruža Leskovar u svrhu promicanja fotografije i nacionalnog identiteta

Vjerujemo da ćemo 2022./2023. dobiti mogućnost obnavljanja statusa eTwinning škole, a do tada nas pratite na Facebook i Instagram stranici škole te na Facebook stranici Moderna učionica.

Prethodni članakEuropsko priznanje eTwinning projektima
Sljedeći članakŠUDIGO obilježio Dan kruha

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.