Još od malih nogu Petru Huško zanima crtanje, a najviše ju privlače manga ilustracije koje je počela stvarati jer pomoću njih može oblikovati svoje likove i priče koje su je inspirirale kroz život. Stoga ne čudi da je ova učenica završnog razreda grafičkog dizajna za svoj završni rad na temu mističnih bića odabrala upravo izradu manga ilustracija.

– Manga ilustracija je ilustracija koja uglavnom nije u potpunosti realna i uzima popularan stil crteža koji je nastao u Japanu, a nastaje simplificiranjem ili/i stiliziranjem realnosti, najviše ljudskih likova, dok mrtva priroda i okoliš ostaju slični pravom svijetu. – pojašnjava Petra kojoj je za jedan rad potrebno dva do četiri sata, a ponekad i više.

“Tamnice i zmajevi” – inspiracija za završni rad

Njezin završni rad inspiriran je igrom Dungeons & Dragons po kojoj su likovi i osmišljeni. Rad se uglavnom temelji na avanturističkim pričama u ovoj igri, uključujući rase likova, njihovu klasu i okruženje. Petra kaže da inspiraciju crpi i od drugih digitalnih umjetnika s Instagrama i Twittera, pogotovo onih koji imaju slične stilove kao i ona. Za završni rad najviše ju je inspirirao umjetnik @abdillustrates na Instagramu. Za izradu svojih radova koristi nekoliko različitih programa.

– Često samo skiciram prvo na papir i onda pomoću programa kao što su PaintTool SAI i Clip Studio Paint prebacujem slikanu skicu s papira i onda je dorađujem u programu. – objašnjava Petra svoj radni proces. Od mnoštva zaista sjajnih radova Petra je odabrala njoj najdraži – ilustraciju Naione napravila je u sklopu svog završnog rada, a najdraža joj je zbog dinamike u pozi te osvjetljenja.

Motivacija i strast u području dizajna i umjetnosti

Iako joj ŠUDIGO nije bio prvi izbor prilikom upisa, na provedene četiri godine u našoj školi rado se osvrće: – Sada kada se bliži kraju zadnja godina srednje, iskreno mislim da sam puno naučila u svakom smislu. Što se tiče crtanja, naučila sam da, ako se ne nastavim sama zanimati za crtanje i za vježbanje izvan škole, ne mogu se poboljšati jer samo 4-8 školskih sati crtanja na tjedan nije baš dovoljno za brzo poboljšanje koje sam tražila. –

Gotovo je nevjerojatna kvaliteta njenih ilustracija u kojima ne znam što je bolje – skica na papiru ili dovršeni rad na računalu.

Petra je za njezinu mentoricu Anušku Alfirević, profesoricu savjetnicu, kroz školovanje bila jedno od najugodnijih iznenađenja: – U početku je bila skromna, samozatajna učenica koja se nije voljela previše isticati. U zadnjoj godini, posebno nakon dogovora oko izrade završnog rada, stvari su se odjednom počele odvijati nevjerojatnom brzinom. Fascinirala me njena odlučnost i ustrajnost u onome što je prepoznala kao svoj uži interes. Naravno da nekoliko sati crtanja tjedno nije dovoljno za nekoga tko želi ubrzano napredovati i dati najbolje od sebe. Tako je osnove anatomije i portreta koje je dobivala na nastavi, nadograđivala raznim tutorijalima te se dodatno samostalno usavršavala. –

– Petra je u samo godinu dana napredovala kao neki u 3-4 godine. Gotovo je nevjerojatna kvaliteta njenih ilustracija u kojima ne znam što je bolje – skica na papiru ili dovršeni rad na računalu. Ona je pravi primjer koliko je važna motivacija i strast u području dizajna i umjetnosti. Vjerujem da naša Petra ima sjajnu budućnost. – ističe Petrina mentorica koja joj je predavala od drugog razreda crtanje i slikanje te je znala za njezin interes i ljubav prema manga stripu i ilustraciji.

Nakon završetka srednje škole planira na fakultet koji bi joj omogućio da nastavi njegovati sličan stil koji trenutno ima.

– Prije toga ću najvjerojatnije pauzirati godinu da se sama pokušam poboljšati u crtanju i dovesti se u neke radne navike koje bih mogla imati u budućnosti. Definitivno bih htjela nastaviti raditi ovakve radove i u budućnosti u bilo kojem smislu – ili kao freelancer, kao ilustrator za gamersku industriju ili samo crtati stripove. – zaključuje Petra koja svoje radove objavljuje i na svojem Instagram profilu, a trenutno sudjeluje i na međunarodnom natjecanju u Japanu u konkurenciji 825 škola iz cijelog svijeta. Dok iščekujemo rezultate natječaja, Petri želimo mnogo uspjeha i nagrada.

Napisao: Lovro Dolovčak, 3. WD

Prethodni članakZavršni koncerti maturanata glazbene škole
Sljedeći članakIzašao prvi broj interaktivnog newslettera digitalnog lista
Glavni urednik digitalnog izdanja školskog lista "Tabula nova" (šk. god. 2020./2021.)

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.