Pokrenuti školski radio nije nimalo jednostavan zadatak, ali unatoč svim poteškoćama upravo smo u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok to pokušali, a usudili bi se reći – i uspjeli. Školski radio oformljen je početkom ove školske godine, uz punu podršku ravnateljice Božice Šarić, u obliku izvannastavne aktivnosti koju vodi nastavnica stručnih predmeta i novinarka Monika Šoštarić, dok tehničku podršku školskom radiju pruža suradnik u nastavi Martin Horvat.

Učenici kroz rad na školskim radijskim emisijama razvijaju kreativnost i komunikacijske sposobnosti.

Petnaestak učenika drugog i trećeg razreda medijskih tehničara, zajedno s voditeljicom školskog radija Šoštarić, sastaju se gotovo na dnevnoj razini kako bi dogovorili sve pristupe za obradu zanimljivih radijskih sadržaja primjerenih djeci i mladima. Cilj ove izvannastavne aktivnosti jest uključiti učenike koje radio kao medij interesira te im u skladu sa školskim kurikulumom pružiti osnovna znanja i kompetencije za posao radijskih novinara i tehničara te ih pritom poučiti kako kreirati radijsku emisiju ili čak samostalno pokrenuti radio. Učenici kroz rad na školskim radijskim emisijama razvijaju kreativnost i komunikacijske sposobnosti, tehnike intervjuiranja, kao i same montaže. Na taj način potiče se uključivanje u školske aktivnosti i kulturne projekte lokalne zajednice. Uz sve navedeno, tu je i edukacija učenika o pravilnom korištenju audio opreme i priprema zvučnih zapisa za radijsko emitiranje.

Medijski tehničari sami osmišljavaju sadržaj i pripremaju se za svoje buduće zanimanje

Glas šudigovaca na Radiju Stubica

Radijska emisija Glas šudigovaca emitira se svakog trećeg četvrtka u mjesecu na Radiju Stubica.

Školskim kurikulumom u cjelovito zamišljenom konceptu dogovorena je i konstruktivna suradnja s Radijem Stubica. Zahvaljujući cijeloj ekipi Radija Stubica i inicijatorici Senki Susović učenici su dobili priliku kreirati polusatnu emisiju za mlade pod nazivom Sve je lako kad si mlad – Glas šudigovaca koja se emitira svakog trećeg četvrtka u mjesecu od 16 sati i 15 minuta na 95,6 i 106,9 MHz. To je svakako veliki izazov i odgovornost za cijeli školski radijski tim, jer učenici sami trebaju osmišljavati sadržaje iz vlastitih interesnih područja – primjerice ankete o nekim zanimljivim temama, događajima, a ujedno pratiti i sve školske aktualnosti. Dogovoreni intervjui se realiziraju, snimaju te tonski obrađuju u radijskom studiju za vrijeme trajanja izvannastavne aktivnosti u Školi.

Školski radijaši s voditeljicom Monikom Šoštarić (snimio: Martin Horvat)

“Kroz emisiju želimo u fokus staviti sve ključne informacije o ŠUDIGO-u, kao jedinoj umjetničkoj školi u ovoj regiji, predstaviti aktivnosti, talente, poslovanje te inspirirati i uključiti širu javnost da budu bolje upoznata o različitim obrazovnim, umjetničkim i kreativnim temama i aktivnostima koje se vezuju za samu Školu. Cilj nam je transparentno i otvoreno komunicirati s javnošću o svim tematskim područjima kojima se bavi jedna umjetničko-obrazovna institucija”, objašnjava voditeljica školskog radija Šoštarić o konceptu radijske emisije Glas šudigovaca.

Učenici sami osmišljavaju teme za djecu i mlade

Tako su do sada školski radijaši obradili i popratili aktualne teme – promoviranje naših nastavnika u mentore, projekt Škole i Muzeja krapinskih neandertalaca S neandertalcem u umjetnosti i dizajnu, izložbu Zasvijetli medijskih tehničara u Zagrebu, a razgovarali su i s našim talentiranim učenicima koji su uspješni u raznim područjima i djelatnostima, pa čak i u kulinarskom showu. Intervjurirali su i ravnateljicu Škole koja je između ostalog govorila i o budućim planovima i projektima škole. Jedan od tih zacrtanih planova odnosi se i na ostvarivanje boljih uvjeta rada i nabavu kvalitetnije opreme za školski radio i studio.

Učenici Sara Strugar i Borna Banovac te tonski snimatelj Matija Koščević vrlo profesionalno su odradili intervju s ravnateljicom za emisiju “Glas šudigovaca”

Time je ŠUDIGO dobio novi medijski prostor koji se po potrebi može emitirati i u prostorijama same škole putem razglasa, a može se redovito slušati i na školskoj internetskoj platformi u okviru rubrike Medijateka na digitalnom školskom listu Tabula nova.

Glas šudigovaca, veljača 2020.

Prethodni članakRužičasti ŠUDIGO protiv vršnjačkog nasilja
Sljedeći članakRadionica o dijalogu Europske unije s mladima
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.