U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, od 3. do 7. lipnja, u sklopu Erasmus+ projekta Moderna učionica, održavana je nastava bez zvona. Osim što nastavni sati nisu bili određeni zvonom, nego podijeljeni u blokove od 90 minuta s odmorima od 10, odnosno 20 minuta (za veliki odmor), tjedan su obilježile i mnoge radionice te integrirana nastava. Dani su bili tematski podijeljeni.

Medijska pismenost

Prvi dan nazvan Medijska pismenost obilježen je konferencijom na temu Nastava bez zvona s Tehničkom školom Čakovec koja takvu nastavu provodi već tri godine. Događaj je ujedno registriran i kao eTwinning događaj. Uz konferenciju, učenici su slušali predavanje o sigurnosti na internetu te imali radionicu na temu fake news. Dan medijske pismenosti koordinirala je profesorica Ruža Leskovar.

Izvan okvira i poznate Hrvatice

Drugi dan u tjednu bez zvona nazvan je Izvan okvira, a koordinirala ga je profesorica Tamara Bilankov. Učenici 2.mt i 2.gt su na integriranoj nastavi hrvatskog i engleskog jezika izrađivali strip na temu Crnog mačka. Učenici 2.mt obrađivali su nove medije u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeću na satima likovne umjetnosti. Učenici 2.wd i 3.wd su na integriranoj nastavi hrvatskog jezika, vjeronauka i etika igrali igru detekcije na temu poznatih Hrvatica. Učenici 2.d izrađivali su Instagram postove povijesno poznatih Hrvatica. Učenici 2.wd razreda na integriranoj nastavi povijesti i geografije istraživali su korijene poznatih Hrvatica.

Iako se tema poznatih Hrvatica obrađivala i u nastavi nazvanoj Izvan okvira, u srijedu su objedinjene i završene sve aktivnosti vezane uz temu poznatih Hrvatica te je taj dan tako i nazvan. Temu poznatih Hrvatica na početku školske godine predložila je profesorica Lahorka Jurinić te su se mnogi profesori tijekom godine bavili poznatim Hrvaticama, kako na satima općeobrazovnih predmeta tako i predmeta struke. Učenici 3.mt na integriranoj nastavi hrvatskog jezika i medijskih projekata prezentirali su i komentirali vlastite filmove o poznatim Hrvaticama. Učenici 2.d stvarali su radove na temelju uradaka Slave Raškaj te grupno izrađivali radove na temu lopoča, jednog od Slavinih najpoznatijih motiva. Učenici 3.di izrađivali su glinotisak na temu poznatih Hrvatica, a učenice 3.do izradile su plakate na temu Žuži Jelinek. Tijekom godine, učenice 3.dg izradile su plakate na temu Anke Krizmanić i Ivane Tomljenović-Meller te radove inspirirane njihovim radovima.

Ekologija i zdravlje

Četvrtak je obilježen zelenom bojom te je nazvan Ekologija i zdravlje, a koordinirala ga je profesorica Barbara Hanjilec. U sklopu Nacionalne strategije Školska shema voća učenici 1.gt razreda sudjelovali su u predavanju vanjskih predavačica na temu kompostiranja te su kušali i procjenjivali voće. Aktivnosti su se odvijale u sklopu integrirane nastave kemije i biologije. Integrirana nastave biologije, matematike i engleskog u 1. razredu grafičkih tehničara na temu Hrane i zdravlja bazirala se na prepoznavanju nutritivne vrijednosti hrane i računanje kalorija. Uz to, učenici 1.mt su na integriranoj nastavi matematike i engleskog jezika izračunavali potrošnju plastike. Održana je i ekološka akcija čišćenja. Kako bi prilaz školi učinili ljepšim, učenici 3.mt. razreda, opremljeni rukavicama, metlama i vrećama za smeće, čistili su školsko dvorište te zasadili ružmarine na ulazu u školu. Učenici 1.wd razreda, slušali su prezentacije 3.wd razreda na temu Zero waste na engleskom jeziku, a na integriranoj nastavi povijesti i geografije, učili su o povijesti i važnosti bicikala. Tijekom dana, projicirali su se filmovi na temu ekologije koje su napravili učenici usmjerenja medijski tehničar.

Završna panel diskusija

Posljednjega dana u tjednu nastave bez zvona, održana je ležerna panel diskusija u kojoj su sudjelovale koordinatorice tijekom tjedna, ujedno i članice Erasmus+ tima i projekta Moderna učionica te ravnateljica Božica Šarić i pedagoginja Monika Antunović. Panel diskusiju vodila je profesorica Lahorka Jurinić koja je uz profesoricu Antoniju Čeko bila koordinatorica zadnjega dana tjedna bez zvona. Tema diskusije bila je zadovoljstvo učenika i profesora nastavom bez zvona. Pedagoginja Monika Antunović iznijela je rezultate ankete o nastavi bez zvona koju su ispunili svi učenici. Preko 60 % učenika nastava bez zvona se svidjela, a 70 % ih i u budućnosti želi takve projekte. Kao i učenici, i profesori su izrazili zadovoljstvo prethodnim tjednom, kako aktivnostima koje su proveli, učeničkim reakcijama i sudjelovanje tako i samom nastavom bez zvona.

Snimio: Martin Horvat (završna panel diskusija), ostale fotografije iz školske arhive

Prethodni članakUčenička zadruga “Plavi trnac” prva na županijskoj smotri
Sljedeći članakKad se male ruke slože, sve se može
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.