Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok aplicirala je projektom Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina na natječaj MZO-a za potporu međunarodnoj suradnji sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programima za obrazovanje i osposobljavanje i za suradnju sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2018./2019. te je isti odobren. Uz financiranje MZO-a značajan doprinos u realizaciji cjelokupnog projekta uključujući petodnevni susret učenika i profesora u Makedoniji, pridonijela je potpora Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Svrha ovog projekta bila je jačanje prekogranične suradnje škola, razvijanje inovativnih pristupa podučavanju i obrazovanju o europskim vrijednostima te suradnja s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu, razmjena nacionalnih i kulturnih vrijednosti Makedonije i Hrvatske te posjet Zajednici Hrvata u Skopju. Glavna aktivnost odnosila se na posjet naših učenika i profesora Srednjoj strukovnoj općinskoj školi Ilinden smještenoj u blizini glavnog grada Skopja u najrazvijenijoj općini u Makedoniji, Ilinden.

Posađena dva stabla prijateljstva

Provedbom projekta Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina te uz potpisan sporazum o suradnji između dviju škola iz Makedonije i Hrvatske, a u znak nastavka dobrih međunarodnih odnosa gradonačelnik općine Žika Stojanovski, ravnateljica ŠUDIGO-a Zabok Božica Šarić i ravnatelj srednje škole iz Ilindena Zoranče Arsovski zasadili su dva stabla prijateljstva u krugu same škole. S provedbom projekta započelo se početkom školske godine kada su nastavnice Valentina Potočki, Valentina Petric Klaužer, Barbara Hanjilec i Ruža Leskovar te ravnateljica škole Božica Šarić detaljno razradile osmišljene aktivnosti i uključile deset učenika naše škole zajedno s pet profesora i petnaest učenika makedonske škole u navedeni projekt.

Provedenom međunarodnom suradnjom učenici su imali priliku upoznati se s kulturnom baštinom Sjeverne Makedonije i obilaskom glavnog grada Skopja te odlaskom na Ohridsko jezero. U Skopju su učenici i nastavnici obišli Tvrđavu Kale, Crkvu Svetog Spasa i izrazito zanimljiv Muzej makedonske borbe, a u Ohridu su saznali zašto ga se naziva Balkanskim Jeruzalemom obilaskom samo nekih od 365 crkava i crkvica. Osim obilaska znamenitosti, učenici naše škole imali su zadatak i snimiti materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije te načinima provedbe slobodnog vremena. U svrhu što bolje provedbe samog posjeta, projekt je podignut i na eTwinning platformu putem koje su se zagorski i makedonski učenici predstavili jedni drugima dok su nastavnici obje škole dogovarali detalje provedbe i osmišljavali pripremne zadatke.

Suradnja sa Zajednicom Hrvata u Makedoniji

Na završnoj aktivnosti na okruglom stolu imali smo priliku prezentirati vrijednosti i ljepote naše Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije te same škole. Kroz ovaj susret imali smo priliku surađivati i s članicama Zajednice Hrvata u Makedoniji Violetom Kalić, povjesničarkom umjetnosti te s Ljerkom Toth Naumovom, pjesnikinjom i magistricom ekonomskih znanosti koju nazivaju snažnom graditeljicom dobrih makedonsko-hrvatskih odnosa koja pridonosi trajnom očuvanju hrvatske nacionalne baštine, jezika i kulture.

Zajednički susret dviju škola kroz radionice, formalno i neformalno druženje pridonijelo je boljem međusobnom upoznavanju, edukaciji i širenju interkulturnog dijaloga. Učenici su bili smješteni u obiteljima te imali priliku doživjeti sličnosti i različitosti obiteljskih i kulturnih miljea, ali i iskusiti gostoljubivost domaćina. Razmjenom prigodnih poklona, knjiga, licitarskih srca, drvenih igračaka i turističkim prospektima darivali smo naše nove prijatelje i na taj način prenosili duh naše kulture, ljepote naše zemlje i simbole naše Bajke na dlanu.

Prethodni članakGdje su mi ključevi?
Sljedeći članakŠudigovci na Međunarodnom festivalu dječjeg filma KIKI
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.