Karneval, fašnik, poklade ili maškare – sve su to nazivi za narodni običaj koji se održava u razdoblju nakon Nove godine pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice. U Hrvatskoj je najčešće nazivan fašnik. Češće je to dječji, odnosno obiteljski događaj koji se veže uz maskiranje, karnevale, povorke u kostimima, krafne i razne slatkiše.

Maskiranje nije nepoznato našim precima i mnogim povijesnim narodima, plemenima i ljudima u raznim dijelovima svijeta. Maske su koristile kod nekih obreda, ali i za ukras. Maskiranje možemo vidjeti i relativno lako okarakterizirati u filmovima, kazalištu ili modernoj umjetnosti. Fašnički ugođaj i veselo raspoloženje u školu su donijeli učenici 1.D razreda izradom vlastitih maski na satovima plastičnog oblikovanja uz profesoricu Carmen Bačura Potočić.

Maska može biti bilo koji predmet koji prekriva ili sakriva neki dio našeg identiteta, bila to boja naših očiju, kose, kože ili cijeli naš izgled. To je prilika kada možemo postati netko drugi. Od prekrivanja kose, lica, glave ili cijelog tijela, raznovrsnih maska ima bezbrojno mnogo, a učenici su dizajnirali, izradili i ukrasili unikatnu masku.

Kako izraditi kreativnu masku?

Proces izrade maske sadrži nekoliko faza koje uključuju idejnu skicu ili crtež, glineni model, kaširanje i bojanje. Učenici su prema vlastitoj ideji izradili crtež dizajna maske te su prema njemu izrađivali glineni model. Glineni model su potom kaširali. Kaširanje je tehnika korištenja papira i nekog veziva (ljepila za drvo, ljepila od brašna i vode…) kod koje se sušenjem sastojaka dobije lagana, ali čvrsta struktura.

Proces izrade maske: [1] skica – likovna ideja, [2] skica – razrada ideje dizajna, [3] skica – definiran dizajn, [4] glineni model

Posljednja faza izrade maske je bojenje. Najviše su birane jarke i šarene boje poput crvene i plave koje asociraju na maškare, ali u većini slučajeva učenici su pratili dizajn svojih maski (smeđi tonovi, spektar crno-bijelo). Za ukrašavanje su koristili i ostale materijale, kako bi dodali jednu ili više novih boja i tekstura na masku, kao što su papir i špaga. Maske su uklopljene na crteže veselih kostura u prirodnoj veličini koji čine prostor škole zanimljivim i fašnički zabavnim.

Proces izrade maske: [5] glineni model – zaštita folijom, [6] kaširanje – papier-mâché, [7] koloriranje, [8] maska – produkt
Napisala: Ana Ptičar, 1.D, snimili: učenici 1.D razreda

Prethodni članakZdrav za 5 – policijsko predavanje o prevenciji ovisnosti
Sljedeći članakPromicanje istine o Domovinskom ratu
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.