Učenici i nastavnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok priključili su se obilježavanju Dana ružičastih majica kojim se diljem svijeta daje podrška borbi protiv vršnjačkog nasilja. Hrvatski sabor je 2017. taj dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja te se svake godine posljednje srijede u veljači sve više osoba i institucija uključuje u ovaj događaj noseći ružičaste majice.

Cijeli pokret započeo je 2007. u Kanadi kada je nekoliko srednjoškolaca ustalo u obranu mlađeg učenika koji je bio zlostavljan zbog nošenja ružičaste majice. Došli su na ideju da i oni, a i ostali učenici, obuku ružičasto i jasno kažu NE nasilju. Od tada je ružičasta majica simbol prevencije nasilja među mladima.

Dvije prve nagrade na kreativnom natječaju #alarmirajse

U ŠUDIGO-u smo tradicionalno obukli ružičasto, ali i u bazenu škole postavili izložbu plakata učenika 4. razreda grafičkog dizajna napravljenih u sklopu projekta #alarmirajse Mreže udruga Zagor. Osim izrade multimedijskih sadržaja, učenici su sudjelovali i u ostalim kategorijama ovog kreativnog natječaja te su svi radovi postavljeni u izložbeni prostor Centra za mlade KZŽ u Zaboku. Plakat Ane Cirimotić iz 4.DG (mentor Borjan Komarica) proglašen je najuspješnijim radom u kategoriji multimedijskog sadržaja, a rad Magdalene Prskalo iz 3.DG razreda (mentorica Mirjana Smolić) najbolji je u kategoriji likovnih radova.

U zabočkoj Zelenoj dvorani predstavljeni su i izloženi svi pristigli radovi u okviru kreativnog natječaja #alarmirajse, a naše učenice osvojile su dvije prve nagrade (izvor fotografije: Mreža udruga Zagor)

Prezentacija o Danu ružičastih majica koja se prikazivala na ekranu u hodniku škole podsjetila je učenike na važnost prepoznavanja, prijavljivanja i sprečavanja nasilja, a u vrijeme velikog odmora slušali smo pjesme čiji stihovi i poruke daju podršku mladima u borbi protiv nasilja. Naravno da su na repertoaru bile i službene pjesme Dana ružičastih majica u Hrvatskoj, prošlogodišnja Život nije siv od Mije Dimšić i ovogodišnja Ptica od Kim Verson.

Napisao: Leon Benković, 4.DG

Prethodni članakPetero učenika na županijskom natjecanju iz engleskog jezika
Sljedeći članakZdrav za 5 – policijsko predavanje o prevenciji ovisnosti
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.