U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i ove smo godine jedan dan odlučili posvetiti kajkavskome narječju. Prigodni program pod nazivom Ljudevit Gaj i naš kaj održan je u srijedu (14. ožujka 2018.) budući da se u tjednu od 11. do 17. ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Isto tako, 2018. godina proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, što je bio dodatan poticaj za njegovanje zavičajnoga govora.

Ove je godine tema programa bio istaknuti kajkavac, rođen u Krapini, dr. Ljudevit Gaj. Tijekom prigodnog programa učenici su prezentirali radove koje su pripremali sa svojim nastavnicima. Imali smo priliku saslušati zbor naše glazbene škole i njihovu sjajnu izvedbu Sva se bijeli opet gora iz opere Porin Vatroslava Lisinskog, saznati mnogo o modi u vrijeme Ljudevita Gaja, vidjeti stare tekstove pisane kaligrafijom, upoznati slovopis kojim se pisalo prije gajice, saznati više o slavnoj slici Muževi ilirske dobe te pogledati web stranice učenika o hrvatskom narodnom preporodu. Našla se tu i koja recitacija te kviz poznavanja kajkavskih riječi u kojem su sudjelovale ekipe učenika i profesora.

Ovim smo programom dali svoj doprinos očuvanju zavičajne i nacionalne jezične i kulturne baštine, a to ćemo nastaviti činiti i u nadolazećim godinama.

Prethodni članakMala početnica medijske pismenosti
Sljedeći članakKlarinetistica Tihana Car osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.