Učenici i profesori Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u ponedjeljak, 5. veljače 2018., ugostili su pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević i njezine suradnike u Velikoj galeriji grada Zaboka, prostoru koji je postao omiljeno mjesto okupljanja svih uzrasta djece i mladih Zaboka i Krapinsko-zagorske županije.

Povod susreta bio je podjela zahvalnica učenicima i mentorima Škole koji su sudjelovali u realizaciji projekta Poznajem i poštujem dječja prava čiji je krajnji rezultat bio bogato ilustriran Godišnji kalendar za 2018., a u školi se realizirao od samog početka ove školske godine. Pravobraniteljicu je srdačno pozdravila ravnateljica škole Božica Šarić i koordinatorica projekta Dea Kovačević, a dobrodošlicu su izrazili gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek. Prisutnima se najsrdačnije obratila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug koja je također naglasila važnost rada i ulaganje u rad s djecom i mladima na području cijele Krapinsko-zagorske županije te istaknula ulogu Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Susretu je prisustvovala i Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske i predsjednica DND-a Zabok te ostali predstavnici institucija i udruga koji rade s djecom i mladima.

Godišnji kalendar za 2018. godinu pruža osnovne informacije o Konvenciji o pravima djeteta te o ulozi pravobranitelja za djecu i njegovoj Mreži mladih savjetnika. Učenici Škole radili su na projektu dva mjeseca te je u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobranitelja za djecu otvorena izložba učeničkih radova, a radovi će biti izloženi tijekom cijele godine.

Ravnateljica ŠUDIGO-a Zabok istaknula je kako je poziv pravobraniteljice da upravo njihovi učenici ilustriraju kalendar i pripreme izložbu bio veliki izazov. Učenici su intenzivno promišljali o člancima Konvencije, razgovarali i kritički se izjašnjavali o njezinome sadržaju te tragali za efektnim likovnim izričajem. Vizualno privlačan kalendar za 2018. godinu upućen je u mnogobrojne institucije koje rade s djecom s ciljem da poruke učenika iz Zaboka dođu do što većeg broja djece u Hrvatskoj i izvan nje.

Prethodni članakDan sigurnijeg interneta
Sljedeći članakPrimjer dobre prakse u sektoru grafičke tehnologije
Redakcija digitalnog školskog lista "Tabula nova"

Komentiraj

Molimo upišite svoj komentar!
Molimo upišite svoje ime.